Montgomery, Lucy Maud; Anne på Grönkulla; 1908

Anne på GrönkullaFå litterära figurer har jag älskat så mycket om den hemlösa flickan Anne, som fick komma till Grönkulla. Syskonen Marilla och Matthew ville egentligen hellre ha en pojke som kunde hjälpa till på gården men Matthew blev förtjust i den ensamma flickan och tog henne med hem, trots att det hade råkat bli fel kön på barnet han skulle hämta.

Marilla är den stränga och till synes ibland elaka kvinna som kommer att ta hand om Anne. I början har flickan det inte lätt i det nya hemmet, men Matthew står alltid på hennes sida och så småningom mjuknar Marilla upp och blir en varm mor för henne. Anne får så småningom vänner, däribland bästa vännen Diana, och hon lär sig också att stå emot gliringar från unga pojkar som retas för att få hennes uppmärksamhet.

I Anne på Grönkulla står kvinnorna i centrum och det är inga mjäkiga eller viljelösa kvinnor. Marilla är den starka kvinnan som vet vad hon vill och aldrig viker en tum för det hon tror på, samtidigt som hon är en varm och godhjärtad person (även om hon verkade lite skrämmande i början). Anne är den smarta och duktiga tjejen som senare ska komma att gå långt i livet. Så mycket bättre kvinnliga förebilder är svårt att få för unga tjejer!

1 ping

  1. […] Anne på Grönkulla av Lucy Montgomery: Här är också en bok om en flickas uppväxt och där de andra vuxna också spelar en stor roll. Läser man fler böcker i serien så hinner Anne växa upp, gifta sig med sin Gilbert och få barn. Crossover? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.