Lucka 8: Ålderdom

Krans 8Idag tänkte jag presentera de första böckerna med ålderstema och jag börjar med ålderdom. Det är inte så ont om böcker med äldre kvinnor i centrum och jag har valt ut tre verk som jag tycker är riktigt bra.

Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin: En gammal kvinna från den sydkoreanska landsbygden försvinner i Seoul när hon ska hälsa på sina barn. Det är en bok om ålderdom, kulturkrockar och att ta hand om en mor.

Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro: En äldre kvinna skriver ett brev till sitt barnbarn när hon inte har långt kvar att leva. Hon berättar allt om vad som hänt mellan henne och dottern, barnbarnets mamma.

Ljud av steg av Clarice Lispector: En fantastisk novell på bara två sidor, men som tar upp det mer eller mindre tabubelagda ämnet ålderdom och sex. Huvudpersonen är en änka som skäms över att hon känner lust.

2 kommentarer

 1. Elsie Johansson, ”Hennes ensamma kropp”! En fantastisk bok om en äldre kvinna som drar sig för en romans i pensionsåldern eftersom det verkar så läskigt att behöva köpa glidmedel.

  Fast mycket snyggare formulerat förstås eftersom den är av Elsie och inte av mig.

   • Hanna8 december, 2015 kl. 12:45
    Författare
   • Svara

   Tack för tipset! Roligt att Elsie är någon som min nittiofemåriga mormor gillar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.