Lucka 3: Kina

Krans 3Kina är ett spännande land. Det har en brutal historia med diktatur, våld och svält. Idag lever många fortfarande primitivt på landsbygden och samtidigt är mycket toppmodernt i städerna. Diktaturen är kvar, men många har ändå fått det bättre. Brutalitet och förtryck finns kar och ingen har egentlig rösträtt. Böckerna jag presenterar nedan visar olika sidor av det gigantiska landet.

Vilda svanar av Jung Chang: Jag kan inte skriva om böcker från Kina utan att ta med denna moderna klassiker. Den återfinns även i den feministiska litteraturkanonen. Tre generationer kvinnor i Kina, en med bundna fötter, en övertygad kommunist och en rödgardist som senare ändrar sig och flyttar utomlands till en demokrati.

Shanghai baby av Wui Hei: Det är kanske inte den bästa bok jag har läst, men det är en bok om ett utsvävande liv bland klubbar och droger i Shanghai och den är skriven av en person som lever i Shanghai och är kines. Många böcker om Kina är skrivna med ett utifrånperspektiv på ett eller annat sätt. Den här har ett närvarande inifrånperspektiv. Boken förbjöds i Kina eftersom den har utsvävande sexskildringar.

Bara ett skämt av Yu Gu: Av allt jag har skrivit drar fortfarande novellen Bara ett skämt mycket trafik. Jag undrar varför. Jag hoppas att den som hittar dit ser en fantastiskt spännande novell om hur ett skämt kan slå tillbaka på en själv om man drar det lite för långt. Temat är att skämta om hiv. Novellen finns med i novellsamlingen Kina berättar som utgivits på Tranan förlag. Tranan har gjort fler novellsamlingar från olika länder och alla är de mycket läsvärda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.