Lucka 21: Christa Wolf

Christa Wolf

Krans 21Det är svårt att välja bland de redan avlidna kvinnorna som borde fått priset, för det är ju så många. Jag håller mig till dem som avlidit hyfsat i närtid och vill därför lyfta den tyska författaren Christa Wolf. Hon avled 2011 och borde varit aktuell för priset långt innan dess.

Christa Wolf är en av efterkrigstidens stora författare i Tyskland. Hon skrev på andra sidan järnridån, i DDR, och fick sitt stora genombrott 1063 med boken Der geteilte Himmel. Boken handlar om ett par som hamnar på varsin sida Berlinmuren, både rent fysiskt, men också värderingsmässigt. Wolf har skrivit många böcker flera efter att muren föll och Tyskland återförenades.

Christa Wolf är ingen klätt författare. Hennes böcker har ofta flera dimensioner och att läsa henne på originalspråk var för mig övermäktigt. Även på svenska har jag haft svårt att ta henne till mig. Wolf skulle därför inte tillhöra de lättlästa författarna i nobelprisskaran om hon fått priset. Varför fick hon aldrig priset? Kanske var det för alla de turerna kring hennes inblandning i Stasis verksamhet som fällde henne.

Jag har läst Der geteilte Himmel och Liksom levande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.