Jag har läst flera nobelnoveller från Novellix

Fyra nobelnoveller från Novellix2016 kom Novellix ut med en nobelnovellask med fyra noveller av nobelpristagare. I år var det dags igen. Jag har läst alla fyra och recenserat de två kvinnliga författarna Toni Morrison och Herta Müller separat.

Asken innehåller följande noveller av nobelpristagare:

Kazuo Ishiguro – En familjemiddag
Toni Morrison – Recitatif
John Steinbeck – Krysantemum
Herta Müller – Hunger och siden

Kazuo Ishiguros En familjemiddag hadlar om den förlorade sonen som kommer hem till Japan efter att hans mamma dött. Hon har ätit en fugufisk som inte tillagats på rätt sätt och hon åt den bara för att det var en vän till familjen som bjöd. Nu träffas sonen, faders och dottern över en middag. Fadern har lagat fisk. Den här novellen var så otroligt bra att jag rös igenom hela och drog efter andan på slutet.

John Steinbecks Krysantemum var symbolisk om en kvinnas längtan till växter och handlar om ett oväntat möte. Jag tappade ganska tidigt tråden i den här och minns den knappt nu någon vecka efter att ha läst den. Men så är det, alla noveller fastnar inte på samma sätt.

Av alla fyra noveller tyckte jag bäst om Toni Morrisons Recitatif om två flickor, en svart och en vit, där vi inte får veta med som har vilken hudfärg. Det var en novell som verkligen fick mina fördomar att prövas. Kazuo Ishiguros En familjemiddag kom strax därefter.  Herta Müllers Hunger och siden var bra, men det kändes inte riktigt som att den passade in i kvartetten. Eller så gjorde den det. Det finns ju viss tjusning i blandningen!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Kulturkollo

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Tack för tips, jag har inte läst noveller på länge nu. De är inte min starkaste genre men ibland är de kul att sticka emellan med bland allt annat.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna22 december, 2018 kl. 10:31
    Författare
   • Svara

   Den här var riktigt fin så det är ett bra tips 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.