Recension: Yazbek, Samar; Nitton kvinnor; 2018

Nitton kvinnorSamar Yazbek är en syrisk journalist och författare som jag läst förut och uppskattat. Tidigare i år kom hon ut med Nitton kvinnor på svenska på Ordfront förlag. Nitton kvinnor är en reportagebok om kvinnor i den syriska revolutionen och vad som hände sedan.

Sara, Dima, Rula, Ayla och alla de andra har på olika sätt varit delaktiga i motståndsrörelsen i Syrien. De har alla mött på det förkrossande motståndet och flera av den har suttit fängslade och blivit utsatta för extrem tortyr. De har sett sina medsystrar bli våldtagna och sina bröder bli mördade. De har själva blivit utsatta för sexuella trakasserier och alla har de inte bara bekämpat diktaturen, utan även det patriarkala samhället.

Nitton kvinnor är verkligen ingen nöjesläsning. Det är ren feelbad rakt igenom och tyvärr är det helt sanna berättelser. Det är historier som går rakt in i hjärtat och de är svåra att skaka av sig. Sådant totalt mörker som Syrien är och har varit de senaste åren är nästan svårt att ta in. Assad-regeringen och sedan IS på det och ingen är intresserad av att kvinnor ska få något att säga till om. Ändå kämpar kvinnorna på.

Det som gör mest ont är att läsa om hopplösheten. Kvinnorna bor inte sällan i andra länder och försöker gå vidare i sina liv. De som är äldre säger att de förmodligen aldrig får komma hem igen och aldrig få se ett demokratiskt Syrien. Några som blivit hårt torterade är skadade för livet och kommer inte att få frid förrän de dör. Men dessa kvinnor är sanna hjältar och det är viktigt att deras historier berättas.

Samar Yazbeks bok är viktig. Hon ger en röst åt det motstånd som fanns och som nu finns någon annanstans.

Läs mer: Aftonbladet, GP, DN, SvD, Expressen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.