Recension: Ali, Suad; Dina händer var fulla av liv; 2020

Dina händer var fulla med livSuad Ali föddes i Somalia och kom till Sverige när hon bara var några år gammal i början på 90-talet. Hennes roman Dina händer är fulla av liv handlar inte om hennes generation, utan om hennes föräldrars. Vi ska diskutera boken i en bokcirkeln bokhörnan. Boken är utgiven på Norstedts och jag lyssnade på den på Storytel, uppläst av Siham Shurafa.

Nora växer upp i en välbärgad familj i Mogadishu. Hennes pappa är läkare och själv utbildar hon sig till gymnasielärare. Mot sina föräldrars vilja gifter sig Nora med Ahmed, som inte tillhör samma klan. Han visar sig dessutom vara oppositionell och redaktör för en regimkritisk tidskrift. Noras familj är regimtrogna och tycker inte alls om den man Nora vill ha, men värderar ändå kärleken högst. När det börja hetta till rejält i landet, bestämmer Ahmed att han, Nora och deras dotter ska fly till Sverige. Noras mamma, pappa och syster ska också följa med. Av hela Noras familj är det bara hon och dottern som kommer till Sverige.

Jag hade hört både ris och ros om Dina händer var fulla med liv, så jag hade inte skyhöga förväntningar. Det var nog bra, för jag tyckte om boken, även om den har sina brister. De bästa delarna var helt klart de från Somalia där det var oerhört intressant att läsa om hur de levde i Somalia före diktatorn störtades. Men det som var intressant att läsa om blev lite väl övertydligt när hon kom till Sverige. Det kändes lite som att det blev en för stor poäng av kontrasten mellan det rika livet med bra jobb i Somalia, mot det trista livet som lokalvårdare i Sandviken. Om detta har Annika Wall skrivit intressant om i sin recension av boken.

En annan sak är att boken hoppar ganska mycket i historien. Det gjorde att jag hade lite svårt att ta till mig karaktärerna. Det som i ena kapitlet är spirande kärlek mellan två tonåringar som aldrig skulle kunna få varandra på grund av klansystemet, är i nästa kapitel ett äktenskap där föräldrar tydligen gått med på att de gift sig. Jag hade tyckt mer om boken om den varit lite mer ingående kring kärlekshistorien.

Jag tyckte ändå om boken. Det var en fin debutroman med viktigt tema. Det är en bok som förtjänas att diskuteras så jag ser fram emot att göra det ikväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.