Ljusboksröster – en lista på mina favoriter

Storytel

Nu är det snart sex år sedan jag bestämde mig för att skaffa Storytel. När man lyssnar på så mycket på böcker som jag numer gör, är inläsaren oerhört viktig. Ibland kan jag vilja lägga en bok ifrån mig för att det är så dåligt. En dålig inläsare kan förstöra en hel bok. Det är också så att en person kan passa till olika böcker. Jag tyckte tex av Stefan Sauk var bra när han läste sydafrikanska hårdkokta deckare av Deon Mayer, medan som inläsare till Anna Lihammer och Ted Hesselgrens Catalana, var det mer eller mindre  en katastrof.

En bok är en bok och en inläsning är just en uppläsning av en bok. Det är inte en radioteater, som vissa etablerade skådespelare verkar göra det till. Många även väl etablerade skådisar klarar av att göra det till en inläsning, medan andra spelar över så att det känns konstigt. Jonas Karlssons inläsningar av sina egna böcker är fantastiska och jag rekommenderar alltid dem, men alla författarinläsningar är inte bra. Nedan får ni några exempel på favoriter på skådespelare som läser och några författare.

Mina fem ljudboksröstfavoriter

Angela Kovac: Skådespelare i bland annat Rederiet som läst in många deckare och som har en mycket behaglig röst.

Mirja Turestedt: Har också läst in många deckare som jag läst och hon kan växla fritt mellan olika dialekter och bruten danska, utan att det känns konstlat.

Gunilla Leining: Har en röst som jag tycker böcker där huvudpersonen kanske något tvivelaktigt drag. Tänkte särskilt på det när jag lyssnade på Arv och miljö och Är mor död av Vigdis Hjorth att det lite ironiska tonen passade så bra.

Anna Maria Käll: Även hon skådespelare från Rederiet på meritlistan och har en mjuk och behaglig stämma som jag vet att jag aldrig kommer att bli besviken på. Hon spelar aldrig över.

Reine Brynolfsson: Jag har bara läst en bok som han läst och det var Återstoden av dagen av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro. Det var å andra sidan an av mina bästa lyssningsupplevelser någonsin!

Fem fantastiska författarinläsningar

Jonas Karlsson: Jag läser inte Jonas Karlsson för att hans inläsningar är så fantastiska.

Mia Franck: Den finlandssvenska författaren läste själv in sin bok Galanterna och det var en underbar upplevelse att lyssna på!

Lotta Lundgren: Kan man lyssna på en kokbok? Ja, i fallet 10 lektioner i matlagning kan man faktiskt det.

Christoffer Carlsson: Det har snackats mycket om att det läses för lite på dialekt. Jag tyckte att en deckare på halländska en fin upplevelse.

Maria Maunsbach: Ja, författarinläsning på skånska när boken utspelar sig i Skåne var lika klockrent som böcker på finlandssvenska som utspelar sig i Helsingfors.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.