Recension: Franck, Mia; Galanterna; 2021

GalanternaI bokcirkeln Bokhörnan skulle vi läsa Mia Francks Galanterna och eftersom den bara fanns som ljudbok på Storytel, hade vi alla lyssnat på den. Mia Franck är finlandssvensk och boken är utgiven på det finlandssvenska Förlaget. Hon läser sin egen bok. Boken bygger löst på hennes mormors mors liv.

Dagmar lever i Helsingfors 1912 och är modist, det vill säga hon tillverkar hattar. Hon drömmer om en gen butik, men än så länge jobbar hon för en annan kvinna. Hon bor ihop med Hilma, som jobbar på kontor. Tillsammans med Hilmas kollegor Klara och Ebba, ör det hoppets flickor. Det som stör dem är att de aldrig tillåts går på caféer utan att bli antastade av män. Så föds idén om att klä sig i manskläder för att kunna gå ut och äta.

Det handlar inte om trans eller att vilja klä sig könsöverskridande, utan om att kvinnorollen är för snäv. Det är också en fråga om klass då med manskläderna också tillkom stölder (de hade inte råd att köpa kläderna, tex). Så småningom börjar det också bete sig allt mer manligt. En dag får Dagmar ett erbjudande att åka till paris i sin chefs ställe och hon får ta med sig Hilma som resesällskap. Där ställs deras vänskap och deras lek med könsrollerna på ända.

Galanterna var en helt underbar roman där fiktion blandas med verkliga händelser. Året är 1912 och boken kantas av verkliga tidningsnotiser. Dessa notiser är i ljudboken upplästa som radioreferat, vilket gav det en fin demission till boken. Våra huvudpersoner får reflektera över Titanic och OS i Stockholm samtidigt som stöldvågor i Helsingfors och annat mer vardagsnära.

Eftersom Galanterna inte är utgiven på ett svenskt förlag är den lätt att missa. Jag tycker att du ska kolla in Förlaget och Schildts och Söderströms som verkar i Finland. De ger ut böcker på svenska och finns oftast tillgängligt på tex Storytel. Den här författarinläsningen bör du verkligen inte missa! Härligt klingande finlandssvenska och härliga damer som vandrar runt på Helsingfors gator.

Det som var bäst med den här historiska romanen var att den inte var glättig och alltigenom god. Kvinnorna är lätta att tycka om, men de beter sig stundtals omoralisk och stjäl. I bokcirkeln pratade vi om att det inte heller var historien kvinna lever frigjort liv i storstaden, träffar stilig man, blir gravid, måste flytta hem/gifta sig med någon hon egentligen inte gillar med andra ord  livet är förstört. Den här boken är något annat och det var verkligen befriande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.