Recension: Lihammer, Anna & Hesselbom, Ted; Catalana; 2020

CatalanaÄntligen en ny bok av Anna Lihammer om polisen Carl Hell i trettiotalets Stockholm! Boken Catalana har hon skrivit tillsammans med Ted Hesselbom och den utspelar sig i Stockholm, Paris och Barcelona och årets är 1937. Jag lyssnade på boken på Storytel inläst av Stefan Sauk. Boken är utgiven av Historiska media.

Carl Hell befinner sig på semester i Paris med sin älskade Else, som är gift med en annan man. Hell har ingen som helst lust att lämna Paris, så när han blir hemkallad för att klara upp ett mord på en chefredaktör, väljer han att ignorera det. En mamma i Barcelona längtar efter sin dotter i Stockholm och beger sig till Paris, där hon och dottern ska återförenas. Samtidigt i Stockholm sker ett bombattentat och en ung utländsk flicka hittas död. När ingen verkar bry som om flickan, nystar polissyster Maria Gustavsson i det på egen hand. Hon upptäcker att hennes chef Anders Sandström döljer saker för henne, till och med så viktiga saker som detaljerna kring kollegan Carl Hells död.

Jag har läst de tidigare böckerna och nu var det första gången jag lyssnade och det kan ju spela in när jag tyckte att den var något mer rörig. Jag tyckte om den och det fanns det där spännande i huvudkaraktärerna Carl Hell och Maria Gustavsson, men jag kände att Barcelona-historien var lite svår att få grepp om. Jag tyckte också att Carl Hells kärleksrelation med Else var lite ensidig och det gick inte riktigt att få känslan av att han var beredd att offra allt för henne (även om han sa det gång på gång).

Som vanligt var det polissyster Gustavsson som var den mest intressanta och jag följde hennes spaningar med stort nöje. Det var en spännande bok och som deckare tycker jag att Catalana och alla de andra böckerna om Carl Hell, håller hög klass. En liten sak jag måste nämna är att jag inte riktigt tyckte att Stefan Sauk passade så bra som uppläsare till den här boken. Jag tyckte han var bra Deon Meyers Kobra, men nu blev det lite mycket dramatik för min smak.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.