Månadens feminist: Charlotte Perkins Gilman

Charlotte Perkins Gilman

Kort fakta

  • Född 1860 i Hartford, Connecticut, död 17 augusti 1935 i Pasadena, Kalifornien.
  • Hennes mest berömda verk är Woman and Economics (1898).
  • Har skrivit novellen Den gula tapeten, som nyligen getts ut i nyutgåva på svenska.

Charlotte Perkins Gilmans feministiska gärning

Charlotte Perkins Gilman växte upp i ett fattigt hem med sin mor och bror efter att fadern övergivit familjen när hon var liten. Familjen fick finansiell hjälp från Charlottes fars mostrar, Isabella Beecher Hooker, som var suffragett; Harriet Beecher Stowe, författare till Onkel Toms stuga and Catharine Beecher, som var lärare.

Som vuxen gifte hon sig och fick ett barn. Hon led av posttraumatisk stress, vilket på den tiden innebar att hon ansågs hysterisk och att ha klena nerver. Hon skulle senare skilja sig från sin man och flytta från Connecticut till Kalifornien med sin dotter, vilket för tiden var oerhört ovanligt. 1893 flyttade hon tillbaka till Connecticut och hon lät dottern bo hon sin exman och hans nya fru. Själv träffade hon sin kusin Houghton Gilman, som var advokat på Wall Street. De blev förälskade och gifte sig senare.

I Kalifornien blev hon engagerad i organisationer för social rättvisa och 1890 skrev hon novellen Den gula tapeten, som vi får förmoda bygger på egna erfarenheter. Novellen handlar om en kvinna som efter en förlossning anses ha klena nerver och därför måste hållas sängliggande. Kvinnan blir galen av instängdheten och att inte få ägna sig åt det hon vill, läsa och skriva. Charlottes egna psykiska problem blev bättre när hon och dottern fick tillbringa tid utan makens övervakande.

Det hon senare kom att intressera sig för var ekonomi och jämställdhet. Svenska Wikipedia kallar henne den feministiska nationalekonomens moder. Hon föreslog bland annat mer jämställda äktenskap och att hushållsnära tjänster och barnpassning skulle skötas av marknadskrafter och inte nödvändigtvis av kvinnan i äktenskapet. Hennes mest kända bok kom 1898 och heter Women and economics.

Hon hade, i vilket fall med dagens måttstock, ljusskygga åsikter om den svarta minoriteten i landet och för det har hon fått mycket kritik av eftervärlden.

Charlotte Perkins Gilmans make dog 1934, två år efter att Charlotte diagnostiserats med obotlig bröstcancer. Hon flyttade då tillbaka till Kalifornien, där hennes dotter bodde. Hon valde aktiv dödshjälp och dog av en överdos av kloroform. Hon skrev i ett avskedsbrev att hon valde kloroform före cancer.

Charlotte Perkins Gilman och jag

Jag kom i kontakt med henne första gången när vi diskuterade den Feministiska litteraturkanonen 2013. Jag litade på andras omdöme, att Den gula tapeten skulle vara med på vår lista och så blev det. Jag läste den på engelska då och älskade den. Nu i år fick jag en novellask av Novellix till 8 mars där Den gula tapeten var översatt till svenska. Det är en riktigt bra novell och jag ångrar verkligen inte dess plats i den feministiska litteraturkanonen.

Verk av Charlotte Perkins Gilman som jag läst och recenserat

Den gula tapeten 1890

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.