Kvinnoalfabetet – Y

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai.

Kvinnoalfabetet – Y, inte så svårt som jag trodde. Det kommer betydligt svårare bokstäver senare. Enligt O:s följetong börjar lida mot sitt slut och det blir inte lättare med tiden.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på Y?

En författare, som jag visserligen bara läst en novell av, är  kinesiska Yu Gu. Hennes Bara ett skämt, är en fantastiskt bra novell som av någon anledning drar träffar till den här bloggen varje vecka. Den handlar om en kille som sprider ut att en snygg kille i bekantskapskretsen har hiv och han ser förtjust på när tjejerna en efter en går och testar sig. Allt får ett trist slut när även hans flickvän börjar skruva på sig.

2. Vilken kulturpersonlighet med för- eller efternamn på Y beundrar du?

Samar Yasbek är en syrisk författare som tar upp ett tabubelagt ämne som lesbisk kärlek i boken En mörk strimma av ljus. Nobelpristagaren Malala Yousafzai är en annan som det är svårt att inte nämna i det här sammanhanget. Då ung, men ändå så framgångsrik i att förbättra situationen för flickor i hemlandet Pakistan.

3. Vilket kulturellt verk med Y i titeln vill du lyfta fram?

Alanis Morisette är en gammal favorit och dessutom feministisk sångerska och låtskrivare. hennes låt You oughta know håller verkligen än!

4. Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Y som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

När jag var 20 slukade jag lyrik. En jag vet att jag fastnade för då var Ylva Eggehorn. Av någon anledning gick jag aldrig vidare och utforskade mer av henne. Det borde jag kanske göra nu?

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. ”Skämt” är svåra grejer, ofta slår de tillbaka, även om jag personligen tycker att skämt ska vara roliga och inte gå ut på att skada någon. Låter som en intressant novell.

  1. Ja, skämt ska vara roliga och inte går ut på att skada. Det är nog den bästa novell jag läst. Finns i Tranans novellsamling Kina läser.

 2. Alanis Morrisette är bra. Hon har sina stunder och fungerar fortfarande.

  1. Ja, verkligen!

 3. Samar Yasbek och Yu Gu ska jag lägga på minnet

  1. Det tycker jag du gör rätt i 🙂 Som jag skrev ovan finns Yu Gu med i Tranans novellsamling Kina berättar.

 4. Alanis Morrisettes låt är bra!

 5. Morisette gillar jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.