Yazbek, Samar; En mörk strimma av ljus; 2008

En mörk strimma av ljusSamar Yazbek har skrivit en ovanlig bok, ovanlig för att komma från Syrien. En mörk strimma av ljus, som kom på Ordfront förlag i år, handlar om två kvinnors kärlek.

Hanan upptäcker tjänsteflickan Alya i sin mans säng på natten. Hon blir ursinnig av svartsjuka och slänger ut henne på gatan. Mycket snart ändrar hon sig, men då är det försent. Frågan är bara vem hon egentligen är svartsjuk på och vad Alya egentligen gjorde hos maken. Det kommer ganska snart fram att Hanan inte har några djupare känslor för sin man och att hon lever ett farligt dubbelspel som maken inte känner till.

Det är en kort roman om kärlek mellan kvinnor och kärlek mellan människor av olika klass. Inget är svart eller vitt och gränsen mellan passion och utnyttjande är hårfin. Vi får också en bakgrund till vilka Alya och Hanan är. Alya är uppvuxen i slummen där våld och sexuella övergrepp var vardag. Hanan är uppvuxen i en fin familj. Båda har de fått lära sig att mannen bestämmer och mannen måste man låta få igenom det han vill, oavsett vad man själv tycker om det. Boken går fort att läsa och den är mycket lättläst. Det var en bra bok, varken mer eller mindre. Ett intressant tema från ett land jag inte läst något från förut, förhöjde läsupplevelsen.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

 1. Intressant att du tyckte det var en bra bok, varken mer eller mindre. Jag tyckte det var en strålande roman. Jag gillade hur det arabiska språket skymtar mellan raderna, hur hon använder makten i många olika nivåer och hur maktförhållandena glider.

   • Hanna11 oktober, 2013 kl. 02:22
    Författare
   • Svara

   Jo, det var bra, men jag vet inte. Jag var inte superimponerad faktiskt. Tycker att den var lite tunn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.