Krusenstjerna, Agnes von; Fröknarna von Pahlen I-VII; 1930-33

Av samma blodSom jag hade hört talas om dessa böcker som förbjöds när de kom ut! Jag förväntade mig snusk och omoral från första sidan och blev grymt besviken. De första böckerna är ganska tråkiga och sega, men har två starka kvinnor i huvudrollerna, Petra och Angela von Pahlen. Det blev dock mer omoral ju mer jag läste, men jag funderade många gånger på om det verkligen var böcker för mitt feministbibliotek jag läste, det var helt enkelt inte så frigjort som jag hade trott. De sista två böckerna ändrade dock min uppfattning. Som jag ser det berättar Krusenstierna först hur det såg ut, med kvinnoförtryck (att ha sex kallas att äga eller ägas beroende på vilket kön man har). Sedan går hon över till det som ska bli slutmålet i boken – att leva tillsamman i en kvinnogemenskap med barn utan män. Trots seghet och gammalmodigt språk kan jag helt klart säga att det var värt att läsa alla sju böcker – Slutet var ju helt fantastiskt!

5 pingar

  1. […] Agnes von Krusenstjerna – Den blå rullgardinen: Jag hade hört så mycket om von Krusenstjernas böcker innan jag läste dem. Jag visste att de länge var så snuskiga att de fick köpas under bordet i mindre nogräknade butiker. Så hade min mormor kommit över böckerna. När de gavs ut på nytt för några år sedan läste jag dem och efter den sjunde och sista boken kunde jag konstatera att jag inte var besviken. Jag var dock tvungen att tvinga mig att läsa vidare efter den första boken, Den blå rullgardinen. Den som skulle vara sex mellan alla möjliga personer, av icke gifta personer, av personer av samma kön och till och med av personer från samma familj, var till en börjar bara en trist berättelser om två systrar. Den tog sig, men först i femte-sjätte boken. Det är dock värt att läsa dem alla! Share this:GillaGillaBe the first to like this. […]

  2. […] Av samma blod – Agnes von […]

  3. […] 1930 Av samma blod – Agnes von Krusenstjerna (Sverige) […]

  4. […] Agnes von Kusenstierna, Fröknarna von Pahlen […]

  5. […] romansviter och den första var en utvecklingsroman om en flicka i överklassmiljö. Jag har läst Fröknarna von Pahlen och det är sju böcker om kvinnor som formar sina liv utan män, vilket måste ses som oerhört […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.