Lucka 6: Agnes von Krusenstjerna

Agnes von Krusenstjerna

Idag ska jag skriva om en kontroversiell författare. Agnes von Krusenstjernas von Pahlen-svit ansågs oerhört omoralisk när den kom ut i början på 1930-tralet. Böckerna ledde till fejden som kom att kallas von Pahlenfejden och som handlade om litteraturens relation till samhällets moral. Böckerna innehöll både homosexualitet och sexuell relation mellan syskon. Författare på hennes sida var bland annat Eyvind Johnsson, Karin Boye och Torgny Segerstedt.

von Pahlenfejden nådde sin kulmen 1935, efter att hela sviten hade publicerats. Efter det skrev Anges von Krusenstjerna en ny romansvit som aldrig avslutades. Hon avled 45 år gammal 1940 efter att ha diagnostiserats med hjärntumör. Under sitt liv led hon också mycket av psykisk ohälsa.

Det är för böckerna om fröknarna von Pahlen som Agnes von Krusenstjerna är mest känd. Hon skrev även andra romansviter och den första var en utvecklingsroman om en flicka i överklassmiljö. Jag har läst Fröknarna von Pahlen och det är sju böcker om kvinnor som formar sina liv utan män, vilket måste ses som oerhört feministiskt för sin tid. Böckerna gavs ut 1930-1933.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.