Recension: Jansson, Tove; Kometen kommer; 1946

Kometen kommerPå Twitter uppmuntrar Giedre aka Adjunktyra oss att läsa Mumintrollen i den kris vi är i just nu. Jag valde att lyssna på författarinläsningen av Kometen kommer, eftersom just den boken passar läget vi är i idag bra och så är det den första boken om Mumintrollen (om man bortser från Småtrollen och den stora översvämningen).

I Kometen kommer ger sig Mumintrollet ut tillsammans med hunden sniff och hittar en grotta. Sedan får de veta att en komet ska komma och de ger sig ut på jakt efter ett gömställe. Då möter de först Snusmumriken och sedan Snorkfröken och Snorken. På vägen hem får de även med sig Hemulen. Det tar tid att hitta hem, men hem kommer de och då får in hela familjen i grottan innan kometen kommer.

Det var verkligen helt underbart att lyssna på Tove Jansson som läser Mumintrollen. Med den rätta finlandssvenska dialekten blev det en fin stämning. Jag är lite ledsen att jag inte kommer att få träffa mina Muminböcker på ett par månader, men det var en helt ok ersättning att få lyssna på Tove Janssons röst.

Mina favoritdelar av boken var när de vilsna barnen går på styltor runt en sjö för att det ska gå snabbare och när de hittat en affär och tänkt köpa massa saker, men ingen har några pengar. Muminmammans krav på att badkaret ska med till grottan var också underbart. Sedan tycker jag om den könsgränsöverskrivande Hemulen som går omkring i sin mosters klänning med många volanger.

Kometen kommer är en bok om den tid vi är i nu och hur vi tacklar den. Ibland blir det mycket tjafs och hårda toner i debatten och då är det inte fel att ta till Mumintrollen. Jag kommer att dra mitt strå till stacken och tipsa om böckerna en och en. Denna recension var först ut.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.