Recension: Hällen, Ylva; Ylvania – Sagan om ljusbäraren; 2016

Ylvania - sagan om ljusbärarenJag har haft svårt att hitta böcker att läsa för min åttaåriga son. Han gillar fantasy så vi gjorde ett försök med barnprogramledaren Ylva Hällens bok Ylvania – Sagan om ljusbäraren. Hugo tycker om Ylva Hällens program och jag tänkte att boken kunde vara lite enklare än Harry Potter och lite med avancerad än Musse och Helium.

Alba är uppvuxen i ett fosterhem där hon aldrig riktigt känt sig som en i familjen. En dag kommer en fågel med ett budskap om att hon ska åka till Ylvania. Det visar sig vara hennes hem och inte bara det, hon är en av fyra väktare som kallats dit för att rädda Ylvania från den onda Masters återkomst. Nu ska Alba inte bara slåss för landets överlevnad, utan också få en inblick i det land hon egentligen kommer ifrån. Tillsammans med de nyfunna vännerna och tillika väktarna Jiro, Stella och Adrian, ska hon rädda Ylvania. Hon är ljusbäraren, den viktigaste av de fyra väktarna.

Det är en mycket fin bok om vikten av att hålla ihop för att nå ett högre mål. Det som blir den största sprickan mellan dem är alltid kopplat till familjen. Främst är det Adrian, vars pappa en gång valde Master framför Ylvania, som dras mellan hans döda pappas önskan och hans nya vänners. Det är riktigt bra och det känns verkligen som att Ylva Hällen trycker på barnens ömmaste punkter. Alla vill ha vänner, men föräldrar är ändå viktigast. Men tillslut är det godheten, eller ljuset, som segrar.

Tyvärr föll detta inte min åttaåring i smaken. Men jag tyckte att boken var så bra att jag vägrade låta honom sluta. Så vi läste klart. Det blev eventuellt en pyrrhusseger för mig, det återstår att se när vi ska hitta något nytt att läsa. Nu tror jag inte att Hugo nödvändigtvis är representativ för alla åttaåringar, så om du har någon som gillar fantasy, så kan du absolut läsa den för hen. Den är fantastiskt bra, så du som förälder har också något att se frma emot!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.