Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Lucka 14: Simone de Beauvoir

Lucka 14: Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Det sägs att Simone de Beauvoir har varit aktuell för att få nobelpriset i litteratur. Ebba Witt-Brattström menar att akademien skulle ha ringt upp de Beauvoir och frågat om hon skulle vägra att ta emot det, som Jean-Paul Sartre gjorde. När hon sa att hon inte skulle göra det gick priset istället till Aleksandr Solzjenitsyn. Det här var 1970. Claudine Monteil, en lärjungen till de Beauvoir, säger istället att Akademien varit orolig att hon inte skulle ta emot priset och att detta var 1975. Vad i detta som stämmer, vet jag inte.

Vad jag dock vet är att det skulle betytt oerhört mycket för den feministiska kampen om Simone de Beauvoir, alla feministers stora ikon, skulle belönats med nobelpriset. Det går bara att spekulera i vilken skjuts feminismen hade fått vid en sådan utmärkelse. Visst har flera feminister fått det senare, men inte någon så ikonisk som Simone de Beauvoir.

Att läsa

Det andra könet 1949 

Mandarinerna 1954

2 kommentarer

 1. Sartre ångrade sitt nej… när han var utfattig, Simone är nog ikon ändå.

   • Hanna14 december, 2019 kl. 05:58
    Författare
   • Svara

   Japp, det är lätt att vara kaxig och principiell när man har pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.