Lucka 24: Moderskap

Krans 24Idag är det julafton och vad passar då inte bättre som tema än moderskapet? Det var då för typ 2015 år sedan som Josef och den havande Maria fick föda sitt barn i ett stall för att inga andra rum fanns att få. Idag tipsar jag om tre verk där moderskapet står i centrum från tre olika delar av världen.

Att föda ett barn av Kristina Sandberg: Sandbergs böcker om Maj går i mycket långsamt tempo och den här första är nog långsammast av dem alla. Den utspelar sig på ungefär 9 månader från det att Maj blir gravid tills dess att hon föder sitt barn. Hon är inte direkt frivillig mamma, men hon känner otroligt starkt för det lilla barnet och har svårt att följa dåtidens krav på att låta det ligga och skrika och få mat på bestämda tider.

Glaslandet av Vanda Juknaitė: Det är Sovjetunionen i delrepubliken Litauen och imperiet är på väg att falla samman. Mitt i detta står en moder med sitt nyfödda barn och hennes make ser hon knappt röken av för han håller på med viktigare saker. Hon är ofri, både i stort som sovjetisk medborgare och som mor och hustru.

En gyllene tid av Tahmima Anam: Rehanas make dör och hans släktingar lyckas vinna vårdnaden om deras barn. Då börjar en kamp för att få dem åter och Rehana gör allt hon kan för att få ett hem och ett jobb så att hon kan försörja dem. Deras separation skadar relationen för alltid, men de finns i alla fall en väg tillbaka till varandra i en gemensam kamp för ett socialistiskt Bangladesh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.