Historiskan och deras OS-nummer från våren 2020

Historiskan OS-numret

Jag tecknade en prenumeration på tidskriften Historiskan för att jag tycker att den verkligen behövs. Jag har tidigare haft den, men slutat prenumerera för att jag aldrig hann läsa den. Nu känner jag att jag nog kan ta mig den tiden. Ett nummer förra året hade Florence Griffith-Joyner på omslaget och hade en stor artikel om kvinnor och OS inuti. Jag beställde ett nummer för att detta ju ´är lite av ett specialintresse för mig.

Det var en lång och mycket intressant artikel om den kvinnliga OS-historien. Jag var först besviken på att det kändes som att det bara var gammal skåpmat, men sedan rannsakade jag mig själv. Jag har skrivit om kvinnliga idrottare på den här bloggen i nio år och specifik om olympiska kvinnor varje olympiskt spel sedan vinter-OS i Sotji 2014. Något har jag faktiskt lärt mig av allt detta skrivande och grävande i olympiska historier.

Artikeln har rubriken Lång väg till OS och är skriven av Björn Lundberg. Är du intresserad av idrottshistoria kan jag verkligen rekommendera att införskaffa nummer 2 2020 av Historiskan. Artikeln går igenom hur kvinnor sakta med säkert fick tillgång till allt fler idrottsarenor i OS. Alla bakslag är såklart också med, såsom att kvinnor inte fick springa mer än 200 meter fram till 1960. Det vore ju förfärligt för de svaga kvinnorna om de tog ut sig för mycket!

Många av de kvinnor jag skrivit om finns med i artikeln. Från Hélène de Pourtalès, de moderna olympiska spelens första kvinnliga guldmedaljör och Greta Johansson som var den första svenska kvinna att vinna ett OS-guld till stora legendarer som Wilma Rudolph och Olga ”Sparven från Minska” Korbut. Artikeln tar också upp problemet med människor med intergender, som absolut inte är nytt. Stella Walsh har länge betraktat som en idrottare som ”egentligen var en man”. Även ”problemet” med när kvinnor vinner könsmixade tävlingar finns med, eller vad som hände när Zhang Shan vann en mixad skyttetävling 1992.

Som sagt är tidningen värd att köpa om du vill läsa mer om kvinnornas historia i OS. Annars läs gärna om vad jag skrivit om kvinnorna ovan. Varje olympiskt spel kommer det en idrottskvinnas historia varje dag och i sommar då förhoppningsvis OS i Tokyo blir av, fåt ni ta del av 17 nya idrottskvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.