Recension: Melece, Anete; Kiosken; 2019

KioskenAnete Melece är en lettisk illustratör och barnboksförfattare och hennes bok Kiosken har fått Peter Pan-priset 2020. Boken är översatt av Juris Kronbergs, som översatt mycket litteratur från lettiska till svenska. Han gick bort förra året, så nu hoppas jag att någon annan tar över den stafettpinnen. Kiosken är utgiven på svenska 2020 på Lilla Piratförlagt.

En kvinna har en kiosk. Hon bor i kiosken och lever hela sitt liv där. När kvällarna blir ensamma och längtan för stor, läser hon resemagasin och drömmer om solnedgångar på sandstränder. En dag hamnar tidningarna som levereras lite för långt bort och medan hon försöker få tag på dem, passar några slynglar på att sno saker. Incidenten leder till att kiosken välter. Det positiva med det är att kvinnan inser att hon nu kan traska iväg med kiosken. Efter mycket äventyr hamnar hon tillslut på en paradisstrand där hon kunde titta på solnedgången.

Kiosken av Anete Melece

En fantastisk bild är kvinnan går iväg med sin kiosk. Mannen som springer är en av hennes stammisar.

Kiosken är en underbar barnbok! Tyvärr är mitt barn lite överkänslig för sorgliga och läskiga saker. I den här boken tyckte hon att det var så hemskt att kvinnan var fast i sin kiosk. Fast jag tror att det ska föreställa att hon faktiskt är det, fick jag länge förklara att hon kunde gå ut ur den, men att vi inte får se det. Hon köper det ibland.

Kiosken är en min mix av äventyr och vardagsliv och det är underbart att den slutar med att kiosken står på en fin strand där kvinnan kan njuta av solnedgång varje dag. Eftersom jag varit i Lettland föreställer jag mig att stranden är den som finns i Jurmala, utanför Riga. Det är en underbar strand och framförallt är den lång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.