Berömda och glömda idrottskvinnor: Florence Griffith Joyner

Florence Griffith Joyner Idag presenterar jag en kvinna som jag har ett ambivalent förhållande till. Florence Griffith Joyner är världens genom tiderna snabbaste 100-meterslöperska. Ingen har varit i närheten av hennes världsrekord, som hon satte strax före (100 m) och under (200 m) OS i Seoul 1988. Hon dog en mystisk död när hon bara var 38 år och ryktena om doping gick då heta.

Flo-Jo var min första friidrottsidol. Jag var 11 år 1988 och det var inte många i min ålder som var galna i sport och lärde sig namnet på alla OS-deltagare. Jag sög i mig allt och var alldeles tom när OS var över.

Jag kommer aldrig glömma den häftiga och supersnabba kvinnan i det fantastiska håret och de långa naglarna. Dessutom tycktes hon springa med ett leende på läpparna. Jag ville springa som hon!

Mycket pekar dock på doping: tidsandan, det oslagbara resultaten, andra senare amerikanska dopingavslöjanden (Marion Jones bl a), det för tidiga dödsfallet och att hon slutade redan 1989 bara ett år efter sina fantastiska världsrekord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.