Berömda och glömda idrottskvinnor: Olga Korbut ”Sparven från Minsk”

Olga Korbut "Sparven från Minsk"

Idag är det lagmångkampsfinal för damer i OS i Rio. Olga Korbut, mer känd som Sparven från Minsk, har två olympiska guldmedaljer just i lagmångkamp. Korbut förändrade mycket inom gymnastiken och förtjänar verkligen att lyftas fram.

Korbut var liten och utvecklade en särskild teknik som gjorde henne framgångsrik. Efter henne tog gymnaster som Nadia Comăneci och Mary Lou Retton efter och blev själva framgångsrika. Det Korbut gjorde var att utveckla olika övningar på egen hand som passade mindre personer. Mest kända blev bakåtvolt i luften på bom och bakåtsläpp på barr. De kom senare att kallas ”Korbutvolt” och ”Korbut-flip”.

Det var i OS i München 1972 som Korbut slog igenom. Hon tog tre guld och ett silver då. Silvret var oerhört imponerande då hon föll av barren och tog sig upp, fullföljde och vann trots det silvermedaljen. 1976 skulle hon få konkurrens av rumänska Comăneci och då tog hon ett guld i lagmångkamp och ett silver i bom.

Efter sin karriär och Sovjetunionens upplösande emigrerade hon till USA. Hon har kritiserat sovjetsystemets behandling av unga kvinnliga idrottsmän, men trots det var hon en av representanterna för den vitryska truppen vid OS i Atlanta 1996.

Livet i USA blev dock inte den nystart som Korbut hoppats på. 2002 greps hon för snatteri och hennes son misstänktes för sedelförfalskning. Hon har försökt träna ungdomar, men få ville underkasta sig hennes benhårda disciplin. Hon tyckte att de amerikanska barnen var för lata. Hon var med vid OS i London 2012 och tittade på gymnastiktävlingarna och samma år hedrades hon med att hennes historia fick vara med på det olympiska museet i Lausanne.

1 ping

  1. […] kommer från Rumänien och var en mycket framgångsrik gymnast. Många blandar nog ihop henne med Olga Korbut. Det är alltså inte Comăneci utan Korbut som är Sparven från Minsk. Deras idrottskarriärer […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.