Berömda och glömda idrottskvinnor: Hélène de Pourtalès

Hélène de Pourtalès

Såhär på OS sista dag tänkte jag skriva om den första kvinnliga OS-medaljören. Det verkar som om därom tvistar de lärde. Hélène de Pourtalès var en schweizisk seglare som var med i det lag som vann i 1900 i Paris. Charlotte Cooper är den först kvinnliga olympiska mästarinnan, då hon vann tennisturneringen i tennis samma år. Hélène de Pourtalès var den första kvinna att vinna en olympisk guldmedalj, då hon vann någon månad för Cooper.

Segling är en sport som tidigare var mixad, men som nu är könsuppdelad sånär som på en gren. Hélène de Pourtalès deltog i två tävlingar och hennes man och hans brorson var också med på båten, som hade namnet Lérina. På den tiden var det inte så noga vilket kön seglarna hade, men det hade nog inte så mycket att göra ed ett noga övervägande, utan mer att man inte hunnit förbjuda kvinnorna att vara med. Vi vet att kvinnor och idrott var ett hett ämne på den här tiden och det är därför extra roligt att det fanns kvinnor som var mer och vann.

Hélène de Pourtalès var 32 år när hon deltog i OS. Hon tog ett guld och ett silver. Hon föddes 1868 i New York och hon dog, 77 år gammal, 1945 i hemlandet Schweiz. Så mycket mer om henne har jag inte lyckats skrapa fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.