Recension: Favilli, Elena & Cavallo, Fansesca; Godnattsagor för rebelltjejer; 2016

Godnattsagor för rebelltjejerJag har fått kanske världens bästa barnbok i min hand. Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo är helt underbar. Bokförlaget Max Ström har gett ut boken på svenska i år. Det är sagor om hundra kvinnor och vad de har gjort för att trotsa konventioner och bli något stort. Helt enkelt rebelltjejer!

Berättelserna är en boksida långa och börjar inte sällan med Det var en gång. Sagor, bara det att de hänt på riktigt. Alla kvinnor i boken har gjort något viktigt och bredden är stor. Det är fysiker, matematiker, politiker, dansare, dirigenter, läkare och krigshjältar. Alla sagor är illustrerade och illustratörerna kommer från alla världens hörn. Det är en underbar sak i sig, att kvinnor från Colombia, Slovakien och Filippinerna också får en möjlighet att visa sig i en amerikansk bok.

Det var också en salig blandning av kända och okända kvinnor. Jane Austen, Coco Chanel och Hillary Clinton tillhör väl de mer kända. Bland de som var nya för mig kan nämnas Maud Stevens Wagner, tatuerare; Lella Lombardi, racerförare från Italien och Nanny av Maroonerna, drottning från Jamaica (på 1700-talet). Jag kan ge hur många exempel som helst, men det är hundra sagor och upprepning är ju inte så kul att läsa.

Köp boken till ditt barn, läs den och diskutera! Jag har inte ”testat” den på min stora kille än, men läst den för den lilla. Hon är bara ett och ett halvt och väl inte precis målgruppen. Jag hoppas och tror att den stora kommer att tycka om den. Men det är den lilla som ska få boken när hon är äldre, för det är hon som kommer att behöva den mest.

Jag avlutar med citatet på första sidan i boken:

”Till världens alla små rebeller:
Dröm större
Sikta högre
Kämpa hårdare
Och om du tvivlar, kom ihåg
Att du har rätt.”

Läs mer: Adlibris, Bokus, Stories from the cityPrickiga PaulaSannas bokhyllaVästmanländskanJust nu, just härHanneles bokparadis,Nilmas bokhylla

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. köpte den till äldsta barnbarnet, hennes mor och mor mor är feminister 🙂

   • Hanna8 oktober, 2017 kl. 09:27
    Författare
   • Svara

   Vilken fin present!

 2. Vilken härlig bok. Denna får jag nog skriva upp på Önskelistan till tomten 😀

   • Hanna8 oktober, 2017 kl. 09:26
    Författare
   • Svara

   Tycker jag absolut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.