Recension: Hainer, Caroline; Män visar kuken för mig; 2017

Män visar kuken för migJag hade inte hört talas om Caroline Hainers bok Män visar kuken för mig före bokmässan. Men så slumpade det sig så bra att förlaget bakom boken, Mondial, hade sin monter mitt emot Timbro (där min man jobbade) och då gick jag dit och presenterade mig och min blogg och frågade om jag kunde få ett recensionsex. Jag fick ett bok med orden att de med glädje såg fram emot en recension på Feministbiblioteket.

Män visar kuken för mig handlar om fenomenet dickpics. Män skickar bilder på sina erigerade penisar till kvinnor som inte alls har bett om det. Detta sker i olika sammanhang, men är vanligt på dejtingappen Tinder. Vi får veta det mesta om dessa dickpics och det analyseras från alla håll och kanter. Intressant var att det inte, som man skulle kunna tro, är samma personer som tidigare blottar sig. Hainer menar att det finns forskning som visar att blottarna oftast mått dåligt, medan de män som skickar dickpics går igång på det och absolut inte känner ånger. Men stoltserandet av sitt (manliga) könsorgan är gammal som gatan och publiken är lika illa berörd idag som då.

Hainer vrider och vänder på dem som får ta emot dickpicsen, hon analyserar samtiden och går igenom olika förväntningar vid dejting. Hennes slutsats är att män och kvinnor är olika och att mer kommunikation behövs. Då självklart inte olika som i män är från Mars och kvinnor är från Venus, utan olika som i att människor har olika förväntningar på kvinnor och män. En kvinna som legat med 20 kilar är fortfarande en slampa och en kille som legat med hundra tjejer är beundransvärd. Den som inte tror på det kan titta på Paradise Hotel eller någon annan liknande såpa. En fitta är inte heller en symbol på makt eller status. En kuk är fortfarande det.

Å ena sidan är detta en dagsaktuell bok om fenomenet dickpics som verkligen är på tapeten nu. Å andra sidan är känslan lite ”I can’t believe I still have to protest this fucking shit”. Det handlar ju till syvende och sist om dubbelmoral när det kommer till dejting och att kvinnor och män fortfarande bedöms efter olika måttstockar. Därför kan en man som fått en fittbild skickad till sig blir lite kåt, medan en kvinna känner ”vill du våldta mig”. Att män känner att de borde skicka iväg bilder på sina könsorgan handlar om att att den ena känner har en helt annan relation till sitt kön och vad det står för. Om man tror att det inte råder ojämställdhet mellan könen så kan man läsa den här boken.

Slutligen ett stort plus till den fyndiga titeln som anspelar på Män förklarar saker för mig.

Läs mer: Adlibris, Bokus

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Sven Hansson10 oktober, 2017 kl. 07:00
  • Svara

  Ja när det kommer till sexualiteten är män från Mars och kvinnor från Venus. Så verkar det vara även bland de homosexuella.

  • Sven Hansson10 oktober, 2017 kl. 07:20
  • Svara

  Att det är som det är beror på biologiska skäl. Sådant rår inte samhällsförändringar på. Som att män som legat med massor av kvinnor är beundransvärd för han har framgång. Framgång är alltid attraktivt.
  När det gäller tjejer som får dåligt rykte har det väl också att göra med vad för typ av killar de ligger med.

   • Hanna10 oktober, 2017 kl. 10:09
    Författare
   • Svara

   Jag håller inte med dig här. Att kvinnor bör hålla på sig och mön ligga runt har med värderingar att göra, inte med sexualiteten.

  • Sven Hansson11 oktober, 2017 kl. 09:38
  • Svara

  Jo men det verkar som att det är också är stor skillnad mellan homomäns och homokvinnors sexuella liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.