Mitt feministiska bok- och kulturår 2013

Det har blivit en tradition att jag på nyårsdagen gör en sammanfattning av mitt feministiska bok- och kulturår. Jag ämnar inte bryta min tradition.

Januari

Flaggor från Baltikum

Året började med att jag lovade mig själv att läsa böcker från våra grannländer i Baltikum. Jag kallade utmaningen Fokus: Baltikum och läste noveller, romaner, facklitteratur och dikter från Estland, Lettland och Litauen. Det var en svår utmaning, men mycket rolig!

Tyska böcker

Jag åkte på jobbresa till Berlin och kom hem med tyska böcker i bagaget. Jag har läst tre!

Februari

Februari var en månad då jag bara väntade på att få åka till Hongkong. Men en stor ljuspunkt inträffade. Ebba Witt-Brattström svarade ja på att ingå i den jury som skulle utse en feministisk litteraturkanon och det gjorde även Karin Olsson på Expressen. Jag utökade juryn med Anna Wåglund, min vän och kommunikationschef på Stockholms Stadsbibliotek och Mia Latvala, en vän som jag bollat hela idén med i flera år och som pluggar till bibliotekarie.

Ebba Witt Brattström och Anna Wåglund

Anna Wåglund och Mia Latvala

Karin Ohlsson och Hanna Lager

Lite bilder från när vi träffades den 28:e februari.

Mars

Utsikt från hotellet över Hongkong

Vi åkte till underbara Hongkong.

Bibliotek i Macao

Vi tog en dag på Macao, men Hugo fick inte vistas på kasino, pga minderårig. Vi hittade en oas på en gård tillhörande ett gammalt bibliotek där Hugo fick leka av sig med mamma och pappa medan resten av sällskapet spelade. Detta var kanske det mest kulturella vi gjorde på resan.

Hanna på Boracay

Min älsklingsbild från semestern: Hanna i semesterhatt på Boracay, Filippinerna.

När jag var tillbaka offentliggjordes kanonen och den fick ett stort genomslag. Det blev en hel del pressklipp.

Nacka Värmdö-posten

Här ser ni ett hemma-hos-reportage i Nacka Värmdö-posten.

I slutet av mars drog jag igång världsutmaningen, sex världsdelar på sex månader. Alla fick välja själva vilka böcker de skulle läsa från respektive världsdel. Vi var åtta deltagare och sex slutförde utmaningen. Min första utmaning som andra hakat på. Det var definitivt inte den sista!

April

Neo

I april började skriva jag skriva för Magasinet Neo. I varje nummer finns två recensioner med feministisk touch.

Hanna och Hanna

Jag var på bloggträff på Norstedts och diskuterade erotisk litteratur. Hanna Widell var moderator. Jag har skrivit om den träffen här.

Maj

I maj gjorde jag något jag funderat på länge – flyttade bloggen till wordpress.org. Det var när jag upptäckte att det smög sig in reklam i Internet Explorer och att jag var tvungen att betala ännu mer pengar än vad jag redan gjorde för att få bort den, som beslutet togs snabbare än jag tänkt. Tack vare att jag har många snälla vänner på Facebook som gladeligen agerade support på helgerna var den upp and running på bara några dagar. Jag har inte ångrat beslutet en sekund!

Hugooch våren i Hammarby Sjöstad

I maj var jag ovanligt däckad och hade mycket lite ork. Det underlättade att det här var en vanlig syn.

Juni

Jag på Moderna Museet

Vi gick till moderna och såg Niki de Saint Phalle-utställningen.

Kastellholmen

När Hugo vaknat gick vi ett varv runt Kastellholmen. Detta var en av årets bästa dagar.

Ett år kvar till Nordiskt Forum i Malmö firades på Trädgården. Jag och mitt sällskap hade våra barn med oss, men det funkade det med. Dessutom fick Hugo hälsa på jämställdhetsministern.

Hugo och konsthund

Vi åkte ut till Landsort över midsommar och den årliga konstutställningen bjöd på ett rätt så bisarrt inslag. Det blev dock Hugos favorit.

Juli

I juli blev jag klar med världsutmaningen och då tog min egen världsläsning vid. Mitt mål vad att läsa böcker från fem nya länder, vilket jag klarade med råge. Många nya sidor blev det under Kvinnor i världen.

Jag var inte så partysugen i Visby

En småbarnsmamma i Almedalen. Hon hade roligt, men partade inte till tre. Kristallsjukan bidrog nog också en del för att dra ner partyhumöret. Jag hade roligt i vilket fall!

Anundsjöpigan

Vi var i Norrland en sväng. Här är Anundsjöpigan, som jag skrivit om här.

Lidköpings Stadsbibliotek

Jag kollade in Lidköpings nya stadsbibliotek. Där lånade jag böcker av Lidköpingsdottern Anna Charlotta Gunnarson, som helt klart blev mina nya barnboksfavorit.

Tysklands seger

Jag såg EM-finalen i fotboll för damer på Friends Arena.

Augusti

Statsbibblan

I augusti lånade jag en hel hög med novell-samlingar från Tranans förlag och då föddes idén om novell-lördagar. Jag startade med Österrike och det har blivit många fler sedan dess.

September

I september drog två stora utmaningar igång. Lyrans Jorden Runt-resa, med en världsdel varje månad och Pocketlovers Tre på tre. Jag valde att delta i båda och i Tre på tre valde jag tegelstenar. Den utmaningen är avslutad och jag klarade det. Jorden runt fortsätter in i nästa år.

Så äntligen Bokmässan! Nu var det min tur att åka och tack vare ett generöst bidrag av Liberala Kvinnor kunde jag springa på de så åtråvärda seminarierna. En liten sammanfattning:

Ioanna Nocolaie

Tema var Rumänien och poeten och romanförfattaren från Rumänien, Ioana Nicolaie, signerar en bok till mig.

Jag och Enlgit O-Linda

Jag träffade andra bokbloggare och vi hade tydligen samma smak på kläder.

Sofi Oksanens hår

Jag såg Sofi Oksanens hår i ett hörn.

Sagolikt bokförlag

Underbara barnboksförfattare från Sagolikt!

Oktober

Alice Munro

En feministisk (även om hon inte kallar sig det så tycker jag att hon får vara hedersfeminist) och novell-författare får nobelpriset. Jag hade dessutom läst henne!

Chimamanda Ngozi Adichie och jag

I oktober var det Stockholm Literature och jag och en kompis besökte Moderna Muséet och lyssnade på Chimamanda Ngozi Adichie när hon talade om fördomar mot afrikaner och västvärdens skuld och kolonialismen. Jag fick hennes autograf!

November

Tidningen NU

Folkpartiets landsmöte sa ja till en tredje pappamånad.

Bibliotek

I november flyttade vi (bara tre trappor ner) till en större lägenhet och i den har vi ett bibliotek! Helt underbart.

December

Alice B Sheldon

Jag drog igång december starkt med en science fiction-helg. Jag blev utmanad att läsa mer science fiction och samlade alla recensioner, gästrecensioner och veckans feminister till en helg. Det blev oerhört uppskattat!

Adventskalender

Årets julkalender fick en fysisk variant, tack vare min fd kollega Tobias Setterborg. Mycket roligt! Temat i år var feministiska milstolpar, eller kanske snarare feministiska datum. Läs alla inlägg här.

Bok och biblioteksmässan

Jag blev bloggambassadör för bokmässan 2014! Otroligt hedrande uppdrag. Som en del i det projektet startade jag gruppen Feministisk litteratur på deras community, Gå in och bli medlemmar!

Kvinnor och medeltiden

Jag fick som vanligt fina feministiska julklappar!

Och slutligen så kan jag meddela att i december fick jag äntligen samma besöksstatistik som innan jag flyttade bloggen. Äntligen!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Så roligt att läsa om ditt år! Fina bilder också 🙂

      • Hanna3 januari, 2014 kl. 01:05
        Författare
      • Svara

      Tack!

    • sven3 januari, 2014 kl. 09:57
    • Svara

    Ryktet om att människor som läser mycket böcker skulle leva ett osocialt och händelsefattigt liv är betydligt överdriviet.Tack för att Hanna har delat med sig av sitt år.

      • Hanna3 januari, 2014 kl. 01:05
        Författare
      • Svara

      Tack för att du läser och kommenterar! Det gör mitt bloggande roligare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.