Mitt feministiska litteratur- och kulturår 2014

Det är hög tid att sammanfatta mitt feministiska litteratur- och kulturår 2014. Mycket hände under året som var bra, men tyvärr kommer två saker kommas ihåg extra mycket; jag var tvungen att sluta på mitt jobb på Folkpartiets riksdagskansli efter 10 år och vi fick inget barn. 2015 önskar jag mig ett nytt jobb och ett barn till.

2014 var året då jag och Feministbiblioteket var bloggambassadörer för bokmössan, Det var otroligt roligt!

Januari

Klassiska kvinnor

En massa nya utmaningar påbörjades i januari och jag stod som värd för Klassiska kvinnor. Den avslutades igår och jag kommer att återkomma till vilka som klarade den och vem som vinner bokpaketet.

Besök från Uzbekistan i Riksdagen

Jag fick förmånen att träffa ett gäng uzbekiska oppositionspolitiker. Döm om min förvåning när en av dem sa att han kände Halima Xudoyberdiyeva och skulle hälsa till henne från mig!

Februari

Picassomuseet i Barcelona

I februari hade jag och Andreas varit tillsammans i tio år och det firade vi i Barcelona. Här är vi på Picassomuseet. Utan barn kunde vi göra massor av kulturella roliga saker och äta på fina restauranger, Och det gjorde vi.

En kväll hamnade vi mitt i en abortdemonstration utanför den stora katedralen. Det berörde mig djupt. Det var verkligen fantastiskt att alla protester bar frukt och att Spanien fortfarande har en generös abortlagstiftning.

Olympiska flaggan

OS var naturligtvis en stor höjdpunkt, även om prioriteringarna på senare tid blivit lite annorlunda än förr (ovan nämnda Barcelonaresa gjorde att jag missade Sveriges båda stafett-guld). Jag hedrade de olympiska spelen med att varje dag presentera en berömd eller glömd kvinnlig olympier.

Ruslana och jag

En stor höjdpunkt i februari var när ukrainska schlagersångerskan och demokratiaktivisten Ruslana gästade Folkpartiets riksdagskansli.

Mars

Melodifestivalen

Min man vet vad jag önskar mig. Här är vi på melodifestivalen på Friends Arena och vi såg Sanna Nielsen vinna till bådas förtjusning.

Manneken Pis

Jobbresa till Bryssel var en kul händelse i mars och jag och några kollegor valde att åka dit dagen innan på egen bekostnad för att kunna insupa lite europeisk atmosfär och möta våren. Jag metaturistade lite här och fotade turister som fotade Manneken Pis. Det var roligare än att bara titta på den lilla kissande pojken,

April

Ellen Ekman på Norstedts

I april var jag på bokbloggarmingel och fick för första gången stifta bekantskap med Ellen Ekman (sist på bollen, jag vet). Jag fick också träffa fantastiska och roliga Siv och det var förhoppningsvis inte sista gången!

Barnboksvecka

I slutet på april ordnade jag en barnboksvecka på bloggen och fokuserade mycket på Almapristagare.

Maj

I maj var det val till Europaparlamentet och jag jobbade naturligtvis mycket hårt.

JuniKlostret i Valldemossa där Chopin och Sand bodde

Pappas 70:e födelsedag firades på Mallorca. VI åkte på utflykt bland annat till Valldemossa. På bilden ses George Sands och Frederic Chopins hem som berättas om i En vinter på Mallorca. Jag hade tyvärr inte tid att gå in. Det får bli nästa gång. Inför semestern så läste jag mycket spansk litteratur. Se Semesterutmaningen.

Juli

Catrine och Camilla på Kallis i Visby

I juli påbörjades semestern, men innan dess bar det av till Almedalen. Där ordnade jag och Catrine Norrgård ett boksnack och bland andra dök min bloggambassadörskollega Camilla från Mind the book upp.

Augusti

Cirkelkompis och jag

Jag hoppade på världens roligaste bokcirkel, Tretton nobelpristagare, som går ut på att läsa och prata om alla kvinnliga nobelpristagare i augusti. Senare skulle jag springa på en cirkelkompis på bokmässan. Här är jag och Madeleine.

Nya tröjor

Jag kittade mig inför Bokmässan!

September

Min feministiska kanon på bibblan

Jag höll ett föredrag precis efter valet som tagit mycket på krafterna. Jag fick ny energi av att prata feministisk litteraturkanon på Hornstulls bibliotek.

Jag och Anna Charlotta Gunnarson

Så kom då årets litteratur-höjdpunkt – bokmässan! Här springer jag på Anna Charlotta Gunnarson som absolut visste vem jag var från Twitter. Så kul!

Sabine Gruber

Min egen största prestation på mässan var helt klart att intervjua den österrikiska författaren Sabine Gruber på tyska.

Hanne-Vibeke Holst på bokmässan

Samtalet med Hanne-Vibeke Holst på stora scenen var en av de absoluta höjdpunkterna i seminarieväg.

Bokmässeböcker

Jag fick många, många böcker med mig hem. Tack för att jag fick chansen att vara bloggambassadör för bokmässan! Det var bland det roligaste jag gjort.

Oktober

I oktober fick jag veta att Folkpartiet inte bara skulle skära ner på personal, utan också göra en stor omorganisation och att det därmed inte skulle finnas oplats för en webbredaktör. Trist såklart och att bli arbetslös var en stor negativ händelse i mitt liv som påverkade mycket.

Brev till mig själv

I november fick jag ett brev från mig själv, skrivet i augusti 1994. Det var otroligt känslosamt att läsa det.

Kristina Sandberg

Norstedts bjöd in till författarsamtal med den snart Augustprisbelönade Kristina Sandberg. Det var mycket trevlig och intressant

Sofi Oksanen signerar Utrensning

Stockholm literature i slutet på oktober var en höjdare. Mycket för att jag fick träffa massa roliga bloggare, men också för att jag fick berätta för Sofi Oksanen att hennes bok Utrensning finns med i en feministisk litteraturkanon.

November

Berlinmuren 1989

För att hedra att det var 25 år sedan muren föll hade jag en temadag om DDR, muren och Die wende.

Jag i Marakechs gamla flickskola

Eftersom jag inte jobbade längre passade familjen på att ta en mycket billig restresa till Marocko. Om den resan ska jag snart berätta mer, men här kan ni se mig i en gammal flciksola i Marrackech.

December

Krans 1

Årets julkalender handlade om litterära feministiska förebilder.

Julklappsböcker 2014

Jag fick tre juklappsböcker, alla från min man. Ingen annan vågar längre ge mig böcker. Jag ser mycket fram emot läsning!

Nödrop

Jag ägande annandagen åt att hedra offren för tsunamin 2004.

Torget i Lidköping i vinterskrud

Några av årets sista dagar tillbringades i min hemstad Lidköping i ett vackert vinterlandskap. Tyvärr fick jag njuta av detta i krassligt hälsoläge.

Gott nytt år alla läsare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.