#bookaday 24:e juni – Fick mig fast i läsandets klor

Bookaday

Dagens utmaning i #bookaday är Hooked me into reading.

Effi BriestJag har alltid läst, men jag har ibland haft svackor. Långa svackor. Under studietiden läste jag mest kurslitteratur. När jag bodde ett halvår i Wien 1999 läste jag en skönlitterär bok, Grabben i graven bredvid, för att mamma skickat den. Jag hem från Wien och började läsa tyska. På den tyska litteraturkursen kunde jag välja att läsa mest barnböcker och det gick ok. På hösten skrev jag in mig på B-kursen och då fick jag läsa Kafka, Mann och Hauptmann och då var läslivet inte lika roligt längre. Men så kom tentan och allt läsande var över. Jag kunde lägga Die Verwandlung och Tonio Kröger till handlingarna och nu öppnade sig en helt ny värld. Läsa på svenska? Vad jag vill? Jag sprang till Pocketshop och köpte chick lit och så kom läslusten tillbaka. Och den kom tillbaka för att stanna. Dock dröjde det fram till ungefär 2008 innan jag började läsa på engelska och till 2013 innan jag åter läste på tyska. Men läser det gör jag och har jag gjort sedan den hemska boken Effi Briest av Theodor Fontane, i en sådan där liten ful gul upplaga med packad text, var utläst.

Dagens bok får således bli Effi Briest – boken som fick mig att åter börja läsa, just för att den var så urbota tråkig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.