Feministbrud på kulturjakt i Laxå

Vi passerar alltid Laxå när vi åker till mina föräldrar i Lidköping. Varje gång spelar eller sjunger vi Towa Carsons och Mats Olsson cover på den amerikanska låten JacksonLaxå. Den här gången var vi inte panikhungriga när vi passerade orten så då passade vi på att köra förbi pizzeriorna och Burger King i centrum och åkte vidare till Borasjön och Ramundeboda klosterruin. Där  finns ett sommaröppet café där det serverar stora frasiga våfflor!

Borasjön

Bara att få rasta vid Borasjön är värt ett stopp!

Ramundeboda klosterruin

Ramundeboda Klosterruin är 110×70 meter och efter utgrävningar har några delar hittats och kan visas för allmänheten. Redan på 1100-talet omnämns Ramundeboda som en viktig rastplats och var en av stationerna vid kungarnas Eriksgata. I slutet på 1800-talet flyttades Ramundeboda kyrka till en mer central plats i Laxå.

Ramundeboda klosterruin

Detta är en ruin av dubbelkällaren, en medeltid källare som är byggd i sten. Ovanför källaren fanns ett hus i trä. Byggnaden var ovanligt påkostad och hade två välvda ta, varav vi fortfarande kan se det ena.

Ramundeboda klosterruin

Det här är resterna av en medeltida kalk- och tegelugn.

Slutligen vill jag att ni ska lyssna på en av den tidens mest fantastiska svenska covers. Vem blir inte lycklig av att höra Towa Carson sjunga om Laxå med samma frenesi som Nancy Sinatra sjöng om Jackson? Trexten är helt underbar. Det är spännande att höra att en av 60-talets självklara resmål verkar vara Jeriko samt att Laxå omnämns som eventuellt Nordens Le Havre.

Rastpunkt Laxå

Slutligen en  bild från Wikipedia Commons: Laxå som jag annars känner det, Rastpunkt Laxå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.