Europeisk film

Film

Igår var det konst, i måndags TV och tisdags museum. Idag är det dags för europeisk film. Jag har sett en hel del genom åren på olika filmfestivaler och det som kommit på de vanliga biograferna så det var inte en så svår utmaning att hitta fem bra europeiska filmer.

Amelie från Montmartre, Frankrike

Amelie från Montmartre är en helt underbar film som fokuserar på mycket små vardagliga saker i en vacker miljö. Amelie är full av kärlek och mer feelgood än såhär blir det knappast.

Metalhead, Island

Metalhead är en film om sorg och hur man hanterar det. Det är också en film om isolering och riktig ödemark långt ute på den isländska landsbygden. SÅ mycket mer Island känns det som att det inte kan bli (fast jag har ju inte varit där så jag kanske inte kan uttala mig).

Svart katt vit katt, Serbien

Emir Kusturicas film Svart katt vit katt från 1998 är en fullständigt skruvad romantisk komedi. Klippet ovan visar bara på en av de många bisarra scener. Annars är det ett bröllop som står i centrum och en död farfar som måste gömmas undan.

La vita e bella, Italien

La vita e bella är en helt fantastisk film som lyckas förena humor med sorg och utspelar sig till större delen i ett koncentrationsläger under andra världskriget. Pappan försöker rädda sin son genom att säga till honom att de leker en lek och sonen är helt med på noterna.

Allt om min mamma, Spanien

Pedro Almodóvar är en spansk regissör som gjort filmen Allt om min mamma. Det är en sorglig film om jakten på en fader. Jag såg den på bio när det begav sig med min vän Rasmus.

#europafest2016

2 kommentarer

  1. Har sett alla utom Metalhead 🙂
    Svart katt/vit katt är en favorit!

    1. Precis som min mamma 🙂 Metalhead är så sorglig, men otroligt bra! Svart katt vit katt är helt underbar och jag är så irriterad att jag bara har den på vhs för den säljs inte längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.