Recension: Rudberg, Denise; Er tredje man; 2021

Er tredje manEr tredje man är Denise Rudbergs tredje bok i serien Kontrahenterna, om kvinnor i Sveriges underrättelsetjänst under andra världskriget. Jag har tidigare läst och recenserat Det första chiffret och En andra allians. Er tredje man är utgiven på Bookmark förlag.

Vi får följa bondflickan Signe, överklassflickan Elisabeth och den estniska flyktingen Iris. I Er tredje man är Signe på professor Svartströms sommarställe för en välbehövlig semester, Elisabeth ska gifta sig och Iris försöker få ihop tillvaron som ensamstående mamma som arbetar. Elisabeth och Iris får svåra uppdrag, som det är tveksamt om det mentalt kommer att klara av. Signe blir trakasserad av Svartströms chaufför.

Handlingen är långsam och egentligen händer det inte så mycket. Det är de tre kvinnorna och deras privata bekymmer som är det som driver handlingen framåt. Det är också spännande att läsa om hur dessa kvinnor arbetade, för jag vet att de bygger på verkliga förebilder. Jag tyckte att Det första chiffret var för kort och för snabbt över och lite samma sak gäller för den andra och även denna. Men det är bra, det fängslar mig och det är lättsamt med substans.

Jag ser redan nu fram emot nästa del i Kontrahenterna. Vi får en liten försmak i slutet av Er tredje man, vad den kommer att handla om och jag kan säga så mycket att jag tror att nästa bok blir mycket händelserik. Just den här delen var det inte, och det kanske gör den till den minst bra i serien. Samtidigt vill jag inte säga att den var sämst, ör det var sommar och sol, kvinnor och kvinnohistoria samt feministiska lösningar. Så jag njöt av den här också och den var snabbt utläst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.