Recension: Jessen, Ida, Doktor Bagges anagram; 2017

Doktor Bagges anagramJag har fått möjlighet att träffa Ida Jessen som är ledamot i den danska akademin. Hennes bok Doktor Bagges anagram kom precis ut på Historiska media. Boken är inte en fortsättning, utan snarare en bok som utspelar sig precis samtidigt som En ny tid. I den sistnämnda får vi lära känna Lilly och i Doktor Bagges anagram, hennes man Doktor Bagge.

Doktor Bagge är en man som lever ett hektiskt liv som läkare i en liten by på Jylland. Han är gift med Lilly, men de har inga barn. Bagge har istället fyra andra barn som han ständigt har dåligt samvete för. De var fem syskon med difteri som alla dog inom loppet av ett dygn i hans vård. Han kan aldrig släppa dem. Han föreläser om vikten av hygien och bra mediciner. Han tar hand om sjuka människor dag som natt. Den enda han inte verkar ta hand om är sin fru.

Doktor Bagges anagram är precis lik lågmäld som En ny tid, men i den här boken fick jag en lite annan syn på makarna. Det verkar inte som att Lilly är lika förtryckt som jag trodd enär jag läste den första. Det verkar inte förekomma något våld i hemmet. Det är snarare bristen på känslor som präglar deras äktenskap. De har någon form av social samvaro med varandra, men om det finns ett fysiskt samliv får vi inte riktigt veta. Att de inte får några barn vet vi däremot. Förutom den fruktansvärda händelsen med barnen som dog så är den en diskussion mellan makarna om att adoptera ett barn som också drabbar mig rakt i hjärtat. Barnlängtan är något jag verkligen kan relatera till. Här får vi Bagges syn på att skaffa barn och det är han som bestämmer hur det ska bli.

Den här boken blev jag överraskad av. Jag trodde att jag hade en klar bild av doktor Bagge efter de första boken, men efter den här kände jag mig helt villrådig. Det var verkligen tur att jag hade en träff inbokad med författaren så att jag kunde reda ut ett och annat, Mer om det i får ni läsa snart.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Boktokig

1 ping

  1. […] för Sveriges radio).Antal sidor: 172 (ca 6 h lyssning).ISBN: 9789175455792.Andra som läst: Feministbiblioteket, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.