Recension: Devi, Ananda; Kari disan; 2015

Kari disanAnanda Devis Kari disan är den tredje novellen i Karavans novellserie Karavan noir. Devi är född och uppvuxen på Mauritius och novellen utspelar sig där. Kari disan betyder blodcurry och är en maträtt för de fattigaste där djurets alla delar tas till vara.

En flicka växer upp i Port Louis, huvudstaden på Mauritius. Hennes pappa har en restaurang, som egentligen skulle kallas taverna eller sylta. Stadens hamnarbetare kommer till tavernan och äter mat som innehåller mycket kalorier, men är billigt att tillaga. Flickan hatar restaurangen. När hon en dag tvingas hjälpa sin far är hon oerhört motsträvig, men hennes mamma är sjuk och det finns inget att göra. Tillslut finner hon sig i sin lott och försöker istället ta över matlagningen helt.

Jag föll pladask för Ananda Devi i somras när jag läste Eva ur spillrorna och Kari disan gjorde mig verkligen inte besviken. Det är en svart novell om hur fattigdom präglar en ung flicka, men samtidigt också en novell om att ta makten över sitt eget liv, även om man är fast med något man inte gillar. Kvinnan i boken jobbar kvar, men hon gör maten till sin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.