Dagens namn i fruntimmersveckan: Johanna

Dagens namn

Kulturkollo kör dagens namn hela sommaren och jag uppmärksammar fruntimmersveckan. Nu har turen kommit till Johanna. Jag heter inte Johanna ”egentligen”. Idag är det ingen som tror det, men på åttiotalet trodde många att Hanna var ett smeknamn för Johanna. Eftersom jag vill göra denna åtskillnad så kommer jag in dagens namn-inlägg inte att gratulera Hannor (det gör jag istället den 5 januari!). Faktum är att min morbror faktiskt tyckte att jag skulle heta Johanna, fast med Hj och bindestreck. Hjo-Hanna. Tack gode gud för att mina föräldrar hade bättre smak!

Dagens tre namnsdagsbarn

Johanna Holmström: En bra finsk författare som jag så många gånger sagt att jag borde läsa mer av. Asfaltsänglar tyckte jag riktigt bra om och hon har gett ut fler böcker.

Påven Johanna: Nej, det har aldrig funnits en kvinnlig påve. Dock är myten om den kvinnliga påven Johanna äldre än vad ,an skulle kunna tro. Donna Woolfolk Cross bok är ändå läsvärd, som roman.

Johanna Frid: Vi läste Nora eller brinn Oslo brinn i vår feministiska bokcirkel. Jag var inte så såld som många andra, men jag är nyfiken på Johanna Frid och kommer absolut att läsa om hon kommer ut med något mer.

2 kommentarer

  1. Hanna och Hannele är flyttade till 5 januari… men i Finland kan jag fira 🙂

    1. I Sverige har det varit den namnsdagen sedan 1914 eller något i den stilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.