Holmström, Johanna; Alsfaltsänglar; 2013

AsfaltsänglarJohanna Holmströms bok handlar om hedersförtyck och kulturkrockar och är en berättelse om flickor som lever i annorlunda familjer i Finland.

Leila är 15 år och har en muslimsk far från Nordafrika och en mor som en finlandssvensk och konvertit. Leilas syster Samira ligger på sjukhus och har inte vaknat från en olycka hon varit med om. I boken får vi följa Leilas kamp mot mobbing och mot sin mammas allt stängare regler. Vi får också följa Samira och hur hon flydde hemmet, levde på socialen och förälskade sig i en finsk nazist.

Författare har fått kritik för att hon inte kan beskriva hedersproblematiken på ett trovärdigt sätt eftersom hon är vit och tillhör den privilegierade klassen. Men jag tycker inte bara att det är en berättelse om hedersrelaterade problem bland muslimer. Det handlar också osäkerhet, systerskap, patriarkala strukturer och tonårsuppror. Dessutom kan man självklart skriva om saker man inte själv varit med om.

Tjejerna vi får möta vägrar att foga sig,vare sig det handlar om föräldrarnas eller kompisarnas krav. Det är en gripande historia om två systrar som inte vill följa sin rabiata mamma, men som vill hitta harmoni mellan sin egen vilja, religionen och den finska kulturen. Jag tyckte att bokens stora plus var att det var den finlandssvenska korventiteten som är den mest rättrogna och den muslimske mannen slackerpappan som bara tar sitt ansvar när det kommer till riktigt kritiska saker. Men boken har sina brister. Jag tycker att det känns märkligt att vi aldrig får reda på varför Samira är skadad och hur nazisten kunde bli kär i en muslimsk flicka problematiserar knappt. Allt som allt är det en mer än läsvärd bok.

Plus för att det är en finlandssvensk bok och att många fraser därför är på finska. Även om jag inte förstår dem så ger det en känsla av att läsa på originalspråket finlandssvenska, dvs mer än bara läsa en finsk bok översatt till svenska.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Norstedts, Sydsvenskan, Corren, Bokmania, och dagarna går…

2 kommentarer

  1. Verkligen mer än läsvärd! Jag tyckte mycket om att den problematiserade mer än gav svar.

    1. Det gjorde den verkligen! Jag är en person som vill veta och det fick man inte och det störde mig lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.