Dagens namn i fruntimmersveckan: Margareta och Greta

Dagens namn

Idag säger vi grattis till Margareta och Greta och jag fortsätter min hyllning till kvinnorna i fruntimmersveckan efter en idé av Kulturkollo. Margareta hette min förra chef och min mormor tyckte att det var ett fint namn. Mormor gillade dock inte Greta och valde att kalla sin äldsta dotter för något annat av rädsla för att Margareta skulle förkortas Greta. Min moster Inez skulle nog aldrig kallats för Greta om hon fått heta Margareta. Hon hade förmodligen blivit Maggan.

Dagens tre namnsdagsbarn

Margareta Krook: En fantastisk skådespelare som jag uppskattat mycket genom åren. När jag läste George Bernard Shaws Fru Warrens yrke hade jag velat leva i en annan tid och fått se Margareta Krook som fru Warren.

Greta Johansson: En svensk simhopperska som vann guld i hemma-OS 1921. på den tiden var medaljceremonier på stan inte uppfunna, så Greta tog sin guldmedalj om halsen och satte sig på spårvagnen och åkte hem.

Margaret Atwood: En av mina absoluta favoritförfattare. Just nu tittar jag på tredje säsongen av Handmaids tale. Jag har läst många olika böcker av henne, allt från ren science fiction till lyrik. Hon är verkligen en person som borde få nobelpriset i litteratur!

Greta Johansson

Greta Johansson i Stockholm 1912.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.