#närjagvar15: Saker jag hade velat veta när jag var 15

Hanna 15

Jag skrev tidigare om antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15 och nu tänkte jag berätta vad jag önskar att jag visste, #närjagvar15. Mitt liv som femtonåring kretsade mycket kring att få en pojkvän (som jag inte lyckades med) och att få hångla. Jag levde också mycket efter vad mina kompisar tyckte och tänkte.

Då fyllde jag 15

1992

Uppvuxen i

Lidköping

Såhär skulle jag beskriva mig själv som femtonåring

Glad, bestämd och hade hopp om livet. Men alltid olyckligt kär.

Vad jag hade velat veta om kärlek

Idag som vuxen kan jag se de strukturer som fanns i skolan tydligt. Det fanns en hierarki och det var svårt att röra sig utanför roll. Jag vet, när jag pratat med vänner i vuxen ålder, att jag sågs lite speciell eftersom jag kunde röra mig lite mellan töntarna och de coola i klassen. Att jag kunde det betyder att jag inte förstod uppdelningen då på högstadiet. Min gamla bästis tillhörde coola gänget och min nya töntarna. Själv uppfattade jag det som att det inte fanns några riktiga hierarkier då. Jag hade förstås fel, men det var skönt att få leva omedveten om det då.

Därmed inte sagt att jag överlag var omedveten om status, för det var jag sannerligen. Jag visste att jag inte stod högt i kurs för att få en äldre och coolare pojkvän. Jag visste att det var nästintill omöjligt. Jag visste att jag förmodligen var tvungen att flytta från Lidköping för att det skulle hända. För att jag skulle få vara cool. Det hade jag rätt i, men jag önskar att jag hade förstått hur stor världen verkligen var och att Lidköping var och är otroligt litet. Samt hur cool jag själv är, när jag slapp undan den förutbestämda rollen i skolan.

Vad jag hade velat veta om sex

Alla, mer eller mindre i alla fall, onanerar. Det är inget konstigt med det. Det är INGET att skämmas för. INGET. Tyvärr kan Hanna 15 inte höra mig nu. Jag hade velat förstå att onani är en förutsättning för att förstå sin egen kropp och för att sedan veta vad man vill ha i samspel med andra. Jag önskar att någon talat om för mig när jag var 15 år och oskuld att sex och onani lite är samma sak, att det som är skönt ensam är även skönt om andra gör det på dig. Sex är inget annat, något odefinierbart, som man inte kan föreställa sig hur det känns.

Sex är inte heller något som nödvändigtvis kräver kärlek. Jag var inte tvungen att vänta. Jag hade gott kunnat ligga med den där killen i någon annans trädgård i Wien. Jag hade kunnat göra det i gröngräset en sensommardag med en fallskärmshoppare från Finland. Jag hade inte behövt göra det till en så stor grej. Dessutom måste man inte ha penetration för att det ska vara sex på rikgit. Punkt.

Vad jag hade velat veta om karriären

Det lönar sig att plugga, men det är inte heller hela världen om man är lite lat och skarvar ibland. Det är viktigt att inte lägga energi på fel saker. Som femtonåring var jag duktig och ambitiös och fick dåligt samvete när jag inte orkade läsa till synes meningslösa saker. Idag klappar jag den flickan på axeln och säger att jag gott kunde strunta i det som faktiskt var meningslöst.

Jag fick veta på gymnasiet att jag inte kunde plugga allt jag ville på grund av ”schematekniska problem”. Det var det fånigaste jag hade hört och inte ens när jag erbjöd mig att läsa mycket själv, kunde skolan låta mig plugga de ämnen jag ville. Det kan fortfarande irritera mig, men samtidigt så har jag idag tagit ikapp allt med råge genom litteraturen.

Femtonåriga Hanna ville bli journalist. Det var ett enkelt val i det utbudet av yrken jag kände till. Är det något jag hade velat veta då var vilka enorma möjligheter det fanns till andra närliggande jobb. Hade jag veta det hade jag sluppit gå och oroat mig i tre år för att journalisthögskolan i Göteborg bara tog in på högskoleprovet.

Slutligen så är det mesta inom samhällskunskap och humaniora roligt att läsa på universitetet. Det hade jag också mått bra av att veta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.