Bör vi sätta dit dem som får yonimassage?

Jämställdhet

Det har kommit en ny trend med att massera sitt könsorgan som avslappning. Det kallas yonimassage och slutar inte sällan med multipla sprutorgasmer. Är inte detta egentligen ett förtäckt sexköp frågar sig många. Mitt svar är ja, men är det egentligen ett problem? I Sverige är det förbjuder att köpa – men inte att sälja – sexuella tjänster och flera har granskat tantramassagen och diskuterar om inte massage av slidan skulle räknas som en sexuell handling.

Jag tillhör sexköpslagens förespråkare. Den fokuserar på dem som är offer (kvinnorna) och inte på moralism (sex utanför äktenskapet och mot betalning). Jag anser att en diskussion om lagen ständigt behöver diskuteras för att det är viktigt att man räddar kvinnor som inte velat hamna i prostitution undan torskarna. Det kan handla om trafficking, men också om kvinnor som kanske började sälja sex som tonåringar och sedan aldrig hittat en väg ut.

Att jämföra prostitution och massagesalonger som erbjuder slidmassage är lite vanskligt. De som utför massagen som leder till orgasm är till exempel inte sällan av kvinnligt kön. Med andra ord är det inte den sexuella upplevelsen som är huvudsyftet. Som man kan man ju också öppna massageinstitut med penismassage, men kan tänka mig att antalet ickehomosexuella kunder kommer att vara försvinnande få. Thaisalonger med happy ending är en bättre jämförelse, men här finns det definitivt ett hot mot kvinnliga thaimassöser.

Skulle det vara så att de människor som ägnar sig åt att utföra yonimassage är dittvingade eller på annat sätt extremt utsatta skulle det såklart vara värt att göra razzior mot sådana salonger för att sätta dit dem som utnyttjar dessa människor. Min kvalificerade gissning är att så inte är fallet. Vad vinner man då på att ständigt ta upp att yonimassage är en sexuell tjänst och borde omfattas av sexköpslagen? Jag tror att den enda vinsten är för dem som är emot lagen, för den kommer att urholkas och förlora sitt syfte.

Så om du är man och spontant känner att varför får kvinnor och inte jag, föreställ dig att gå till en man som masserar din penis till multipla orgasmer. Om detta inte låter lockande kan du fundera ett varv till om det är ett jätteproblem att kvinnor köper sex av kvinnor. Är det ens ett problem att de köper dessa tjänster av män? Far någon man illa av att ”behandla” kvinnors slidor? Tycker du att sexköpslagen är en bra grej så fundera ytterligare ett varv om det är detta vi ska jaga.

Den här frågan är på intet sätt lätt. Jag är verkligen ingen förespråkare av massagesalonger som förtäckta bordeller. Frågan är om yonimassage verkligen är det. Det sker helt öppet och ingen utsätts eller känner sig hotad. Som liberal känner jag lite att ”vad är problemet”?

3 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Moulinette865 oktober, 2021 kl. 11:38
  • Svara

  Lite kommentarer här;
  Huvudproblemet som jag ser med yonimassage är att den onekligen bevisar att sexköpslagen inre är könsneutral.

  Du har rätt i att man inte kan förutsätta att de som utför denna behandling är dittvingade trafficking offer, och således kan man ju inte förutsätta detsamma om en kvinna säljer en sådan tjänst till män, eller?

  Du skriver : ”Far någon man illa av att behandla kvinnors slidor? ” – Nej det kan man ju inte bara förutsätta utifrån tomma intet utan att undersöka saken, men ska man då förutsätta att det omvända scenariot med s.k. ”happy ending” skulle per automatik innebära att kvinnor far illa ?

  Om man tycker sexköpslagen är en bra grej så vill man väl att den ska gälla alla oavsett kön?

  Om du som liberal känner lite att ”vad är problemet ” så länge det skett öppet/utan tvång /trafficking m.m. , då gäller samma sak i motsatt riktning givet ovan nämnda förutsättningar, eller?

  Jag anser att yonimassage liksom happy ending bör vara tillåtet ..Eller lika förbjudet, om inte medborgarna har samma skyldigheter inför lagen , ja då kommer sexköpslagen antagligen holkas ur med tiden eftersom den inte appliceras utifrån de principer om jämställdhet den säger sig verka för.

  Jag kan inte se detta som annat än att lagen nu kommit till ett ideologiskt vägskäl och måste välja riktning för att överhuvudtaget kunna ha existensberättigande.
  Enda alternativet till vägskälsscenariot är väl om det kunde införas någon kontrollfunktion som kunde garantera något slags svanenmärkt sexköp där staten kontrollerat att allt gått rätt till för att ge sitt godkännande- är detta en möjlig lösning tror du ?

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Hanna7 oktober, 2021 kl. 07:43
   Författare
  • Svara

  Hej!

  Du kommer med mycket vettiga och välgenomtänkta argument mot min lite slängiga text och jag kan väl inte annat än att hålla med dig till stor del. Min utgångspunkt var lite ”don´t fix what aint broken” och visst bör man ju kolla statusen på män som utför yonimassage innan man slår fast att de inte far illa, men jag tänker att de ju valt ett ovanligt yrke, inte tvingats in i det. Det finns inga strukturer som gör att män utan pengar utbildar sig inom tantra och utför slidmassager på kvinnor.

  Jag är ideologiskt sätt ambivalent när det gäller sexköpslagen, men har landat i att jag är för, och det beror främst på att jag tänker på dem som hamnat i prostitution mer eller mindre ofrivilligt. Hade det gått att säkerställa med någon slags svanenmärkning på sexköp, hade det såklart varit att föredra, men jag tror det är omöjligt.

  Jag håller med dig om att man nu står inför ett ideologiskt vägval här och att det kan vara slutet för sexköpslagen. Det var också därför jag skrev inlägget. Har sett flera som stödjer lagen som skriker om att förbjuda yonimassage.

  Det jag anser att du har fel i är att det bevisar att sexköpslagen inte är könsneutral. Jag skulle inte säga att det är där det ligger. Kvinnor som säljer sex till män är betydligt mer utsatta än män som säljer sex till kvinnor. Det går inte ens att jämföra. Däremot är män som säljer sex till män, ofta lika utsatta. Nyckeln här är köparna, om de är män eller kvinnor. Alltså ställer jag mig inte lika positiv till happy ending. Det kanske inte är logiskt och kanske inte håller för politiskt ställningstagande, men jag är lyckligtvis inte politiker. Allt jag tycker nu är att inte peta i yonimassagen så länge den inte utgör ett problem.

 3. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Moulinette867 oktober, 2021 kl. 02:29
  • Svara

  Hej Igen,

  Tack för ditt svar, det är inte alltid man får ett om man kommer med en motsatt analys, och allra minst när det gäller detta ämne 🙂
  Har försökt föra en saklig diskussion om Sexköp på div olika forum men mina funderingar och argument brukar reta vissa människor så till den grad att de ber admins/ moderatorerna att kasta ut mig ..

  Kvinnor i Sexindustrin kan nog absolut vara i ett underläge om man skall se till den stora majoriteten och jämföra med de män som utför Yonimassage.
  Varför jag hakar upp mig så hårt på själva principfrågan har väl mycket med det att göra att jag alltid blir så förbluffad över varför vissa ämnen i detta land ( Sexköp/ Narkotikapolitik/ Systembolagets existensberättigande) alltid får människor att dra på sig skygglapparna och verkar totalt tappa fattningen /sparkar bakut och upprepar endast det som sägs uppifrån utan att våga pröva sig på en riktigt saklig diskussion istället.. Hela det fenomenet fascinerar och skrämmer mig lite faktiskt , att det kan vara så i ett land som varit en fri demokrati så länge och inte varit i krig på över 200 år…

  Jag har mig nog aldrig riktigt begripit mig på Svensksens oerhörda kollektivistiska tankebana och viljan att rätta sig efter konsensus utan att ifrågasätta .

  Men du drabbas inte av den paniken märker jag, och du ska veta hur ovanligt det är idag om man står inför en meningsmotståndare eller bara en person som ifrågasätter den politiska strömningen att ens få en begriplig replik tillbaka. De flesta nöjer sig med att slänga några skällsord /direkt idiotförklara mig för att till sist se till att jag tystas på det forum jag befinner mig.

  Samhället har aldrig varit så polariserat som det är nu och under 20 års tid så har jag märkt av mer och mer att det blir acceptabelt att ”vägra ta debatten” istället för att försöka resonera med sin meningsmotståndare.
  Därför skall du ha en eloge för att du vågar gå mot strömmen här, för det är en farlig trend för ett samhälle att försöka tysta /låsa ut obekväma åsikter istället för att göra det enda intellektuellt ärliga och ta diskussionen.

  Men tillbaks till ämnet nu 🙂

  Sexköpslagen kan jag tycka bygger på en välmenande tanke på så vis att den först och främst vill skydda den som man kan anta är mest utsatt , och så långt ger jag tummen upp.

  MEN!

  Problemen med lagen i praktiken och rent juridiskt börjar när sexhandeln vid tillfälle avviker från det Scenario den är baserad på , låt mig utveckla mitt resonemang här med lite exempel:

  1. Vi föreställer oss en fattig kvinna från Vitryssland/ Rumänien el liknande land. Kvinnan är nånstans mellan 18-25 år gammal.
  Hon kan ingen Svenska överhuvudtaget och kan endast göra sig förstådd i Västeuropa med en ytterst fåordig och knackig Engelska. Hon drömmer om ett bättre liv och vill ta sig västerut. Hon vet dock att det blir svårt att få arbete inte minst beroende på språksvårigheterna och hon får pantsätta/sälja sin familjs sista smycken för att kunna betala en man som säger sig kunna hjälpa henne att ta sig till t.e.x Sverige, hon undrar hur hon skall försörja sig själv eftersom hon har gett det sista hon hade till mannen som säger sig kunna hjälpa henne. Men han förklarar att det kommer ordna sig och att dom skall ordna städjobb & en bostad åt henne när dom kommer fram.

  Hon tar chansen och hakar på, hon får några uppgifter i ett kuvert samt lite fickpengar i ett kuvert där det står vart hon skall ta vägen när hon kommer fram.
  Hon är tacksam mot mannen som ger henne chansen att söka ett bättre liv och han säger att han gärna hjälper en kvinna till ett bättre liv. Efter att hon tagit emot kuvertet och klivit ombord på det transportmedel som arrangerats är detta sista gången hon ser mannen som ”hjälpt” henne.
  Han har just tjänat en bra hacka på att leverera henne till sin kontakt som väntar på andra sidan Östersjön. När hon kommer fram kanske kontakten spelar en roll för henne nån dag eller så innan han slutar skådespela och hotfullt förklarar att hon står i skuld till honom och hon får inte städjobbet som utlovat, men kontakten förklarar då att han egentligen gör henne en tjänst som låter henne tjäna betydligt bättre pengar på att ”sällskapa lite ” istället för att slita ut kroppen på ett tungt städjobb.
  Hon fogar sig i detta tills vidare i hopp om att hon snabbt skall kunna betala av sin skuld och bli kvitt sin hallick. Självklart tar han merparten av pengarna hon tjänar.

  Oavsett om hon känner till den Svenska lagstiftningen eller inte så är hon livrädd för honom då han är grovt kriminell/våldsam och han har dessutom förklarat hur han skall ta ut hämnd på henne om hon skulle gå till polisen.

  Den lilla berättelse jag just hittade på men som tyvärr ofta är hur verkligheten för människohandel kan gå till, den tillhör den kategori av scenarion då jag till fullo kan ställa mig bakom lagen för det är ju ingen tvekan om vem som är mest utsatt i en sådan situation.

  Du får se detta som DEL 1 av mitt resonemang , så du kan vänta med att svara nån dag eller så, det kommer bli mycket text till innan jag känner att jag skrivit färdigt om detta men just nu har jag en del å stå i här hemma rent städ & ordningsmässigt så jag jag kommer att fortsätta skriva sent inatt när jag kommit ikapp med allt .

  Fortsättning följer..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.