Boktips: Lyssna på Jonas Karlssons författarinläsningar

Jonas Karlsson

Nu har jag lyssnat klart på Jonas Karlssons nya bok Nya människor i fel ordning. Jag har lyssnat på flera av Jonas böcker och han läser in dem själv. Han har en speciell stil och hans böcker liknar inget som jag vanligtvis läser. De handlar om relationer och situationer som egentligen är ganska så vanliga och helt mänskliga, men som han går så på djupet i att det blir komiskt.

Jonas Karlssons bästa bok, som jag läst, är God jul som handlar om en kommunförvaltning där de ska skriva God jul i fönsterna med hjälp av adventsljusstakar. Det hela blir oerhört krångligt och byråkratiskt och det lilla roliga som ledningen vill ha, utvecklar sig snabbt till konspirationsteorier om att folk ska få sparken och diskussioner om religionsfrihet. Det låter kanske torftigt som handling, men jag skrattade högt flera gånger och det gör jag inte ofta när jag läser.

Han har gett ut flera novellsamlingar och i Den perfekte vännen från 2009 fanns det med en novell som återigen fick mig att skratta högt. Vi får en mans perspektiv, en man som tycker att han är lite bättre än alla andra. När han blir omplacerad så tror han att det är frågan om en befordran. Han hittar ett rum dit han går när han behöver tänka. Det visar sig ganska snart att rummet bara finns i hans fantasi och att kollegorna tycker att det är märkligt att han bara står och hänger i korridoren.

Nu har jag läst Nya människor i fel ordning och kanske inte tycker att den tillhör de allra bästa böcker han har skrivit, men han får mig alltid att känna mig obekväm och ibland instängd, bara genom att berätta vardagssituationer. I sammanhanget är det ett bra betyg. I den här samlingen är det dessutom olika personer som är länkade till varandra som det handlar om. Vi får följa dem när de själva berättar, när andra ser dem och när de bara skymtar förbi. Ibland var jag osäker på vems röst vi hörde och det var lite spännande. Det var en mycket trevlig novellsamling, om än inte hans bästa bok.

Nu ska jag läsa Regnmannen, för den har jag inte läst och många har talat gott om den. Självklart väljer jag att lyssna även på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.