Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Bokgeografi: Japan - Feministbiblioteket

Bokgeografi: Japan

Japans flaggaIdag går Enligt O:s bokgeografi till Japan och jag inser att jag har ett land jag borde ta tag i.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Japan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Den enda boken som är av en japansk författare som jag recenserat här är Hitomi Kaneharas bok Ormar och piercing. Den var inte speciellt bra och det enda jag kan tänka på är att den handlade om att klyva tungor. I övrigt har jag läst Kenzaburo Oe, Tid för fotboll. Det var en trög och knepig bok som jag läste när jag var lite för ung för den.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Japan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Linnea Willéns bok Barfota änglar handlar om när hon och hennes bsäta kompis stack till Japan för att jobba som värdinnor på klubbar, ett jobb de hade hört skulle vara lätt att få och lätt att utföra. Det blev inte som de hade tänkt sig och genom hela boken anar man det fasansfulla slutet.

Yoko Tawada är född i Japan, men bor och är verksam i Tyskland. Jag har läst hennes bok Det nakna ögat och novellen Thisbe.

Sadako och de tusen papperstranorna var en barndomsfavorit!

Jag har också läst flera böcker där författarna skriver om deras erfarenheter av japaner. Då inte särskilt goda erfarenheter för att uttrycka sig milt.  Iris Chang, Nanjing – massakern på en kinesisk stad (Kina) är den mest detaljerade, men Rani Manickas Rismodern (Malaysia) och Oka Rusminis Sitas eld (Indonesien) är också oerhört gripande.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Japan, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har skrivit upp två böcker på min att-läsa-lista från japan. Den ena är Yoko Ogawas En gåtfull vänskap, som jag tittat på flera gången på Pocketshop.  Natsuo Kirinos Fri är en japansk deckare jag är sugen på. Sedan vill jag också läsa Julie Otsukas nya bok När kejsaren var gudomlig.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Japan.

Det var inte så lätt. Jag har aldrig varit i Japan och ser inte japanska filmer och japansk musik lyssnar jag inte på varje dag. Manga intresserar mig inte heller. Eftersom Lyran brukar svara konståkning borde jag väl säga backhoppning, men ärligt talat så är jag inte så intresserad av det heller. Därmed inte sagt att jag inte intresserar mig för japansk kultur, för jag vill hemskt gärna åka dit. Jag är intresserad både av storstadspulsen i Tokyo och det äldre Japan.

Hugo och körsbärsträden i Hammarby Sjöstad

De underbara japanska körsbärsträden i Hammarby Sjöstad. Maj 2013.

2 kommentarer

  1. Fri har jag läst och jag tyckte väldigt bra om den, men den är fruktansvärt speciell.

    1. Det låter spännande. Speciell är inte alltid bra men ganska ofta hittar jag en speciella pärlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.