Tawada, Yoko; Thisbe; 2000

Tyskland berättar: Den mindre halvan av världenI Tranans novellsamling Tyskland berättar: Den mindre halvan av världen är majoriteten av författarna kvinnor. Jag recenserar de mest relevanta för Feministbiblioteket en och en.

Yoko Tawadas novell handlar om Thisbe som är frisör. Hon berättar historier om människor som hon får höra om i sitt yrke. En historia är den om Iphis som kom till henne varje dag. Hennes önska var att bli man. Hon ville vara man för att inte vara som sin grannfru som hon tyckte illa om. Att gå till frisören blev som en drog. Den dagen någon tog henne för en man blev hon överlycklig.

Är det bara en lustig berättelse om en udda kvinna, eller är detta en novell med ett tydligt transperspektiv? Jag vet inte och texten om författaren i boken är inte tillräcklig för att jag ska ge mig på en gissning. Jag väljer i vilket fall att tolka den så. Författaren är född i Japan, men kom till Tyskland som 22-åring. Jag funderade också på om novellen utspelar sig i Japan eller Tyskland. Det är också spännande oklart. En novell med många dimensioner. Jag tyckte att transperspektivet lyfte den flera snäpp.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.