Hila Blum är en israelisk författare och Israel är rent geografiskt också en del av Asien. Just israeliska författare är ganska svårt att finna på svenska, men inför bokmässan är judisk kultur hedersgäst och då kanske vi får se en del israeliskt på den svenska marknaden. Att älska sin dotter kom ut nu i sommar på Bazar förlag.
Hila Blum är född 1960 och kommer från Jerusalem, där hon bor och verkar idag. Hon har tidigare bott i New York och på Hawaii. ”Att älska sin dotter” är hennes andra bok, men det första att översättas till svenska. Hon kommer att besöka bokmässan i Göteborg i september.
Att älska sin dotter handlar om Joela som älskar sin dotter över allt annat på jorden. När boken börjar vet vi att hon stor utanför hennes hus i Groningen i Nederländerna utan att gå in eller på annat sätt ge sig till känna. Sedan får vi historien om hur det var när Lea föddes och växte upp. Det fattades aldrig kärlek och under hela läsningen sitter jag som läsare och undrar var det var som skulle komma att gå snett.
Det hemska kommer smygande och byggs upp sakta under hela läsningen men det står klart ganska tidigt att det inte kommer att bli en kraftfull avslutning där alla kort läggs på bordet. Det är hela tiden lågmält och vi får bara mammans perspektiv. Eftersom hon verkar så kärleksfull mot sin dotter så önskade jag att det inte skulle vara så allvarligt. Samtidigt var det ju tvungen att vara något som jag kunde gå med på skulle kunna leda till en brytning från dotterns sida.
Det var en bok som var spännande, inte som en deckare, utan mer för att det var ur psykologiskt. Det var också en bok där läsaren både en och två gånger får anledning att tvivla på mammans egen utsago. Kan det verkligen ha varit så bra allting, om dottern senare väljer att inte ha kontakt, till och med ljuga om var hon befinner sig? Det är många frågor och jag ska inte svara på dem här, men kan säga så mycket att du kommer att få svar om du läser boken.
Den här recensionen har varit publicerad i tidningen NU. Här kan du prenumerera om du inte redan gör det.