Benson, Ophelia & Strangroom, Jeremy; Hatar Gud kvinnor?; 2010

Hatar Gud kvinnor?Min första tanke var: har Christer Sturmark (ordförande för Humanisterna) skrivit denna bok? Efter en snabb koll kunde jag konstatera att det är hans förslag, Fri tanke, som har givit ut den.

Som man skulle kunna förvänta sig så är detta en bok som kritiserar en stor del av traditionerna inom islam. Dock är det inte bara islam som får sig en känga, utan även kristendomen, judendomen och hinduismen. Huvudtesen är att man inte kan särkoppla saker som hedersvåld, könsstympning och abortmotstånd från religionen och därmed är det religionen i sig och inte kulturen som är det stora problemet. Författarna vill dock understryka att boken är kritisk mot religioner, inte mot religiösa människor i allmänhet.

Jag var kluven hela tiden när jag läste boken. Å ena sidan så håller jag med om att mycket i religionerna är kvinnoförnedrande. Att man i guds namn inte får göra abort, att man tvingas klä sig på ett visst sätt eller att religionen ha åsikter om skilsmässa är saker som jag har svårt för. Men samtidigt känner jag religiösa människor som inte alls har den synen på gud och på vilket sätt denne får lägga sig i ens liv. Boken är väldigt aggressivt skriven och författarna presenterar bevis för att det är just religionen och inte kulturen som ligger bakom mycket kvinnoförtryck, men jag känner att jag vill läsa på mer innan jag kan yttra mig om ifall författarna har rätt eller inte. De religiösa skrifterna är fulla av kvinnoförnedrande ståndpunkter och där finns också homofoba och andra allmänt illa åsikter (att aga sina barn t ex). Men handlar det inte i mångt och mycket om hur man tolkar skrifterna? Här har jag recenserat boken Bibeln på mitt sätt av Annika Borg, som ger en annan bild av hur bibeln kan tolkas.

Är det religionerna, eller är det kulturen som är den stora boven i dramat när det kommer till kvinnoförtryck? Någon som läst religionsvetenskap som har lust att diskutera i kommentarsfältet?

Läs mer: Adlibris, Bokus, MyNewsDesk, Fruntimmersbloggen, Christer Sturmark på Newsmill, Svensk bokhandel

9 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anonym30 augusti, 2011 kl. 07:23
  • Svara

  Jag tycker alltid det där är både svårt och onödigt svårt, för var går gränsen mellan kultur och religion? Är inte religion en del av kulturen, och kulturen en del av religionen?

  1. Jo, visst är det så. Och kvinnoförtrycket ser ju faktiskt inte likadant ut överallt, trots samma religion.

  • Jenny30 augusti, 2011 kl. 09:39
  • Svara

  Jag är ju både religiös och teolog. Jag har inte läst boken men kan ändå delge mina tankar i ämnet. Jag tror inte att Bibeln är Guds ord – jag tror att Bibeln är boken om människors upplevelser av Guds handlande i deras liv. Det innebär att Bibeln för mig inte är överordnad de upplevelser som dagens människor har av Gud. Bibeln speglar en tid och en kultur som skiljer sig mycket från våran. Bland annat var kvinnors och barns plats i samhället kraftigt underordnad. Sett ur ett kontextuellt perspektiv är Bibeln på flera sätt radikalt jämställd. T ex budet ”du ska inte begå äktenskapsbrott”. Mannen hade inga som helst skyldigheter gentemot sin fru utan kunde överge henne för att ta en annan kvinna, alltså innebar det budet ett skydd och en förbättring för kvinnorna.

  Jag tror att kulturen är en större bov än religionen när det kommer till förtryck av kvinnor. I nya testamentet står det klart och tydligt att kvinnor och män är jämställda (”nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna”) och att en kristen ska älska sin nästa så som sig själv. Det finns även många bibelställen som berättar om situationer där Jesus upprättar kvinnor som hamnat utanför den sociala gemenskapen i samhället, något som absolut inte var PK. Förtryck av kvinnor handlar inte om religion utan om kultur(som ibland tar stöd av en oreflekterad alt konservativ tolkning av texten för att motivera förtryck) och är en del i samhällsstrukturen. Om det inte fanns både ekonomiska och privata fördelar att dra av att kvinnor förtrycks så skulle världen vara mer jämställd.

  Kristendomen handlar inte om att följa någonting blint utan om att se och utmana orättvisor i samhället och våga stå upp för den svages rätt. Vad gäller de andra religionerna så kan jag inte uttala mig. Dock vet jag av erfarenhet att Christer Sturmark flertalet gånger uttalat sig felaktigt om islam i intervjuer vilket alltid varit för att få det att framstå som mer kvinnoförtryckande. Det gör mig arg!

  1. Tack för att du delar med dig av vad du tror på! Jag är själv inte troende, men jag är inte heller världens största fan av humanisterna. Dels för att jag tycker att de har fel fokus ibland (tex det här med biblar på hotell, jag menar vem bryr sig?) och precis som jag tyckte om tonen i den här boken så anser jag att de är väl aggressiva och enkelspåriga i sin argumentation.

   Jag har läst en del om kristendomen och därmed fått en bild av hur man kan kombinera tex att vara feminist och kristen och det stämmer rätt så bra med det du skriver. Jag är inte heller lika insatt i de andras religionerna, men väljer att förhålla mig något mer ödmjuk än de båda författarna till boken.

   När det kommer till kristendomen är jag dock skeptisk mot att katolska kyrkan är så pådrivande för abortförbud. Det är lite skrämmande.

  • sven31 augusti, 2011 kl. 12:22
  • Svara

  Problemet är att alltid när man skall prata om gud så är det det folket som fanns i västra Asiens gud man pratar om.Det kan ju finnas gud eller gudar om inte har det ringaste smack med judendomens och kristendomens gud.

 1. Religion har alltid använts som en förevändning för krig, kvinnoförtryck osv. Vi tillhör ju alla Abrahams söner och döttrar. Såväl kristendomen som andra religioner predikar kärleksbudskapet. Älska din nästa som som dig själv. Eller mer modernt uttryckt, bemöt andra som du själv vill bli bemöten. De nya prästerna i Svenska Kyrkan, kanske tack vare att kvinnliga prästers antal verkligen ökat har en bredare syn på andligheten. Att vara troende behöver inte innebära ” en strikt tillhörighet eller identitet. Att vara feminist innebär helt enkelt att du han eller hon är en god och seriös demokrat. En god demokrat förtrycker inte andra på grund av kön, etnisitet, sexuell läggning eller annat. Vilket inte innbär att acceptera och gilla allt. Ödmjukhet inför naturen, människor, livet, kunskapen och vår jord är nog det viktigaste.

  Många har bytt religionen mot politiken, extrema grupper som äger sanningen och därmed tar sig rätten till såväl kvinnoföraktande/förtryckande som förtryck mot olikheter.
  Tror jag skippar boken och läser ”Bibeln på mitt sätt” av Annika Borg istället.
  Är lite njugg mot alltför kategoriska, agressiva, skriftställningar nu för tiden. Det är så lätt att ”halka” in i ett tyckande och själv bli kategorisk.

  1. Mycket intressanta reflektioner! De flesta troende är ju inte bokstavstroende, iaf inte de jag har träffat. Och om man ser till islam så är det ju enorm skillnad om du bor i Saudiarabien eller i Bosnien. Jag hade en gång en muslimsk kompis från Bosnien som var något mer troende än jag. På fyllan satt hon och funderade över om hon skulle fira Ramadan strikt eller inte. Det skulle det året infalla bland annat på nyår och hon ansåg att det kunde vara sunt att vara nykter då. När vi sågs efter jul hade hon struntat i det hela och varit full på nyår. Jag tycker att det visar lite inställningen till religionen och hon kändes rätt så lik vilken svensk eller västerländsk kristen som helst med den inställningen. Jag brukar tänka på henne när man går väldigt hårt åt och säger att religionen är så förtryckande. Alla följer ju inte de heliga skrifterna bokstavligt. Och det är väl t o m så att de flesta inte gör det.

   Jag kan rekommendera Bibeln på mitt sätt! Det ska även finnas en bok av en muslimsk feminist som jag inte vet vad den heter eller vem som skrivit den, men det är något jag borde ta tag i att leta upp.

 2. Förlåt! Glömde de meningar jag hade tänkt inleda med! Jag tänker att den kyrka den religion vi växt upp med självklart hör ihop. Men det är kulturen och dess mångsidighet som gör att vi kan omvärdera och lära på nytt. ”Men religionen……..
  Så skulle mitt inlägg se ut!
  För övrigt väldigt intressant inlägg och intressanta kommentarer.

 3. Till Jenny – rätt dubbelt budskap va?
  ”Jag tror inte att Bibeln är Guds ord – jag tror att Bibeln är boken om människors upplevelser av Guds handlande i deras liv.”
  … samt…
  ”I nya testamentet står det klart och tydligt att kvinnor och män är jämställda (”nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna”)”.
  Så, vad ska jag tro på? Ska jag tro på vissa delar men inte andra, hur skiljer jag dem åt? Ska jag bara välja att tro på de delar som är PK i dagens samhälle?
  Allt är hittepå, anser jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.