Bernström, Bonnie & Rainer, Lena; Skål tjejer!; 1997

Skål tjejer!När Bonnie Bernström sa till mig att hon varit med att skriva en snapsvisa för kvinnor var jag naturligtvis tvungen att testsjunga och recensera boken här. Tack Bonnie, för boken du skickade! Bonnie Bernström är idag ordförande för Liberala Kvinnor och hon har tidigare varit ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund samt suttit i riksdagen för Folkpartiet. Lena Rainer har varit journalist på Sydsvenskan.

Skål tjejer! är inte en (folkpartistiskt) politisk korrekt bok om hur vi tjejer ska dricka mer måttligt. Nej, här sparas inte på krutet! Vissa visor är de samma som vi känner igen, bara könet är ändrat och andra är helt nyskrivna (ja, inte längre då eftersom boken har några år på nacken). Min absoluta favorit var denna:

Rivalerna
(Melodi: Här kommer Pippi Långstrump)
Har du sett Camilla,
och Cindy Crawford och Pernilla?
Dom är inte illa, men ger mig
mindervärd´skomplex.
Då tar jag lilla nubben.
Tjolahopp, tjola-hej, tjola-
hoppsan-sa.
Då tar jag lilla nubben
Sen mår jag jättebra!

Det står på förstasidan att det är snapsvisor för möhippan, syjuntan, damlunchen och häxmiddagen, men jag tycker att det står bättre i förordet: Varför inte ta fram den på blandade middagar och använd den som komplement till alla manliga snapsvisor vi sjungit i alla år? Enda nackdelen boken hade för mig var att det var alltför många melodier jag inte kände igen, så jag kunde inte testsjunga. Där får jag ta mig i kragen och bättra på mina musikkunskaper!

Läs mer: Bokus, Aftonbladet

2 kommentarer

  1. Bra initiativ av författaren, men det är ganska tröttsamt att snapsvisor för kvinnor är ett tjejigt alternativ medan snapsvisor för män är ”vanliga” snapsvisor (om jag minns rätt).
    Nu brukar jag ifs sällan sjunga snapsvisor eftersom jag avskyr sånt, men visst är de ganska stereotypa och ofta skrivna från manligt perspektiv?

    1. Jag håller med dig och det är därför jag tycker att man kan ta dessa snapsvisor och kanske blanda upp de ”vanliga” så att det blir en bättre balans. Vissa visor i boken är gamla hederliga som man känner igen, men könet är ändrat. Det skadar ju inte att sjunga hon istället för han ibland! Och ja, snapsvisor är fruktansvärt stereotypa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.