Borg, Annika; Bibeln på mitt sätt; 2009

Bibeln på mitt sättJag är inte troende och har inte varit medlem i kyrkan på flera år. (Däremot har jag ett förflutet som kyrkoaktiv i kyrkans ungdom och kören där jag växte upp, kanske inte många som tror om mig idag.) Jag blev intresserad av Annika Borgs bok för att jag ville få lite perspektiv på mina fördomar om kristendomen som inte allt för kvinnovänlig. Eftersom jag respekterar Borg för sin insats i diskussionerna kring Victoria och Daniels bröllop och Victorias vilja att bli överlämnad av sin far vid altaret, så var jag förväntansfull när jag började läsa boken.

Borg går igenom Bibeln och tar upp både bra och dåliga saker och hur man som kristen kan leva med det mindre trevliga bitarna. Hon visar också hur olika texter kan tolkas på olika vis och att det inte alltid behöver vara så kvinnofientligt. Bland annat så tror hon att Marias oskuld är en konstruerad myt för att det var viktigt för många män på den tiden att kvinnor var oskuld. Hon slår också ett slag för Höga visans erotiska verser och hon anser att Maria Magdalenas evangelium borde vara en del av Bibeln. Detta är ett axplock av vad hon går igenom i boken.

Som sagt så är jag inte troende och ska därför inte säga om hon har rätt eller fel, men ett roligt inlägg i debatten av en feministisk teolog, är det. Läsvärd helt klart, även om man inte är religiös.

Läs mer: Annika Borg, Annika Borg på Newsmill, Adlibris, DN

2 pingar

  1. […] Jag var kluven hela tiden när jag läste boken. Å ena sidan så håller jag med om att mycket i religionerna är kvinnoförnedrande. Att man i guds namn inte får göra abort, att man tvingas klä sig på ett visst sätt eller att religionen ha åsikter om skilsmässa är saker som jag har svårt för. Men samtidigt känner jag religiösa människor som inte alls har den synen på gud och på vilket sätt denne får lägga sig i ens liv. Boken är väldigt aggressivt skriven och författarna presenterar bevis för att det är just religionen och inte kulturen som ligger bakom mycket kvinnoförtryck, men jag känner att jag vill läsa på mer innan jag kan yttra mig om ifall författarna har rätt eller inte. De religiösa skrifterna är fulla av kvinnoförnedrande ståndpunkter och där finns också homofoba och andra allmänt illa åsikter (att aga sina barn t ex). Men handlar det inte i mångt och mycket om hur man tolkar skrifterna? Här har jag recenserat boken Bibeln på mitt sätt av Annika Borg, som ger en annan bild av hur bib… […]

  2. […] Jag var kluven hela tiden när jag läste boken. Å ena sidan så håller jag med om att mycket i religionerna är kvinnoförnedrande. Att man i guds namn inte får göra abort, att man tvingas klä sig på ett visst sätt eller att religionen ha åsikter om skilsmässa är saker som jag har svårt för. Men samtidigt känner jag religiösa människor som inte alls har den synen på gud och på vilket sätt denne får lägga sig i ens liv. Boken är väldigt aggressivt skriven och författarna presenterar bevis för att det är just religionen och inte kulturen som ligger bakom mycket kvinnoförtryck, men jag känner att jag vill läsa på mer innan jag kan yttra mig om ifall författarna har rätt eller inte. De religiösa skrifterna är fulla av kvinnoförnedrande ståndpunkter och där finns också homofoba och andra allmänt illa åsikter (att aga sina barn t ex). Men handlar det inte i mångt och mycket om hur man tolkar skrifterna? Här har jag recenserat boken Bibeln på mitt sätt av Annika Borg, som ger en annan bild av hur bib… […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.