Alfredsson, Karin; Pojken i hiss 54; 2011

Pojken i hiss 54Jag har blivit så förtjust i Karin Alfredsson att jag läser hennes böcker på löpande band. Detta är tyvärr den sista, men jag antar att Alfredsson planerar fler böcker om läkaren Ellen Elg.

I denna den femte boken om läkaren med det stora samvetet och som lever för att göra saker av bestående värde, utspelar sig i Dubai och i Pakistan. Ellen och hennes familj bor i Dubai och för en gång skull är det Ellens man som jobbar och hon som är hemmafru. I Dubai får vi följa Filippinska kvinnor som är gästarbetare för att försörja sina familjer på hemmaplan. Där får vi också lära känna pakistanierna Mumtaz, som brådskande får åka hem till Pakistan för att lösa en familjekris som hotar att sluta i hedersmord på Mumtaz lillasyster. Som vanligt blir Ellen inblandad i skumma saker och hon får säkerhetspolisen på sig.

Boken är spännande och de två viktigaste historierna, Ellen som blivit vittne till ett brott i öknen och det stundande hedersmordet i Pakistan, drar historien framåt. Sidohistorien om de filippinska kvinnorna tillför något och gör boken mer intressant. Oftast så brukar jag i min kritik av böcker klaga på att de är för långa eller för att de har med mycket konstiga detaljer, men i detta fall tänker jag säga precis tvärt om. Boken är 288 sidor lång, men jag önskar att den vore 588 sidor. Det är lite för tvära kast och den gastkramande spänning som kunnat uppstå, uteblir. Allt får sin lösning lite för snabbt. Men kanske är det bara jag. Nuförtiden läser jag så fort att jag nästan blir irriterad på mig själv. Hur som helst rekommenderas boken varmt.

Läs mer: Karin Alfredsson, Damm förslag, Adlibris, Bokus

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Pojken i hiss 54 av Karin Alfredsson

Läs även bloggen om ett projekt där Karin Alfredsson är delaktig – Cause of death: Woman

2 kommentarer

7 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Jag har bara läst den första boken än så länge, men jag har de andra redan och de bara väntar på att jag ska läsa dem. Det verkar ju i alla fall som att jag har något bra att se fram emot.

    1. Ja, verkligen! Jag läste tredje boken först och den gillade jag inte jättemycket så jag blev förvånad när alla andra var så bra. Men att den inte var så bra berodde på att en av sidohistorierna var överdriven och onödig (enligt mig). Så den är helt klart läsvärd den också!

  1. […] i år. Jag har läst en hel del böcker som är utgivna i år. Joyce Carol Oates En fager mö och Karin Alfredssons Pojken i hiss 54 ligger bra till, men jag ska ta mig en ordentlig funderare innan jag bestämmer […]

  2. […] Karin Alfredsson – Pojken i hiss 54: Jag bara älskar Karin Alfredssons deckare om läkaren Ellen Elg. Det är riktiga kvalitetsdeckare med vikiga kvinnoteman från olika delar av världen. Pojken i hiss 54 är inte hennes bästa bok, men trots det tillräckligt bra för att få en nominering till Bokbloggarnas litteraturpris 2011. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

  3. […] Karin Alfredsson – Pojken i hiss 54: Boken anser jag platsa i Feministbiblioteket så den är recenserad här. […]

  4. […] Pojken i hiss 54 2011 Share this:Like this:GillaBli först att gilla denna post. […]

  5. […] är Pojken i hiss 54 av Karin Alfredsson. Det var tur att en kompis på Facebook upptäckte det hela, annars hade det nog dröjt innan jag […]

  6. […] Pojken i hiss 54 av Karin Alfredsson: Alla Alfredssons titlar har siffror och jag ska nu inte göra de lätt för mig att ta tre av hennes, utan nöjer mig med den bok som pryder ett citat av mig på baksidan. Alfredssons deckare handlar om kvinnor i olika delar av världen och i Pojken i hiss 54 är det Förenade Arabemiraten och Pakistan som står i centrum. […]

  7. […] fann att jag var citerad på baksidan av Karin Alfredssons Pojken i hiss 54. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.