#backabirgitta #imwithher

Birgitta Ohlsson

Nu blir det partipolitik här igen, trots att jag lämnat den bakom mig,. Efter noga, men ganska kort övervägande gick jag med i Liberalerna. Anledningen är att jag vill #backabirgitta. Birgitta Ohlsson tillkännagav i Aktuellt igår att hon stället upp till partiordförande för Liberalerna. Jag skrek rakt ut av glädje.

Nu påbörjas för mig att göra vad jag kan, medan Jan Björklund och hans team gör vad de kan. Det är redan mycket smutsigt. Carl B Hamilton går ut och säger att Birgitta inte kan något om något annat än feminism och HBTQ och kallar sitt utspel för respektfullt.

Men det som gör mig allra mest upprörd är att bara minuter efter att Birgitta Ohlsson tillkännager att hon vill ta över partiledarposten, går Liberala Kvinnor ut och säger att de stödjer Jan Björklund. Det är inte själva ståndpunkten som stör mig utan vem och när utspelet görs. Ett kvinnoförbund är till för att stödja kvinnor. Det är därför de får stöd från staten. Det är en jämställdhetssatsning via partierna. Detta kan såklart ifrågasättas, men så är fallet.

Liberala Kvinnor ska vara en blåslampa på partiet i jämställdhetsfrågor, men också se till att det nomineras kvinnor till viktiga poster. Det kan såklart hända att den kvinna som kandiderar av någon anledning inte är lämplig att ta över en viss post, men det finns då alternativet att inte säga något eller att sitta still i båten. Att vara pådrivande för att nominera en man framför en av Sveriges mest kända och omtyckta liberala feminister är rent ut sagt obegripligt.

Det finns inget annat sätt att tolka Liberala kvinnors beslut än som en reaktion MOT Birgitta. De nominerar Jan utan att tala om varför han är bättre för kvinnor och för feminismen. Han sägs bara vara bättre för att ena partiet. Jag går så långt att jag påstår att detta är att gräva sin egen grav som kvinnoförbund. De har spelat ut sin roll om de på ett sådan uppenbart sätt går emot en kvinna och feminist som dessutom varit ordförande för samma organisation och varit den som gjort förbundet till det de är idag.

Eller vad tycker ni att kvinnoförbund ska göra? Jag driver en feministisk bokblogg. Börjar jag tipsa om manliga författare och sluta lyfta fram kvinnor så är det ju inte längre en nischad bokblogg, bara en bokblogg, Ett kvinnoförbund som inte verkar för kvinnor är bara ett förbund. Ska man välja en man före en kvinna måste man åtminstone kunna motivera det.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Ann-Cathrin Larsson3 juni, 2017 kl. 02:23
  • Svara

  Liberala Kvinnor och många andra, tex Maria Arnholm och Jan Björklund själv, hävdar att det är den dåliga tajmingen som är problemet. Vi liberaler klarar inte av att vinna ett val om inte partiledaren är vald minst 2 år i förväg tydligen.

  Då måste ju jag fråga mig varför i hela friden vi ödslar viktiga pengar för att hålla Landsmöte knappt ett år före ett val. Vad ska det vara till för? Samla styrkorna kan vi göra på de mycket billigare Riksmötena. Forma någon ny politik kan inte mötet före ett val heller göra, då den borde vara lika fastcementerad som vår partiledare vid det laget.
  Det innebär att det bara finns ett tillfälle att välja en ny partiledare, nämligen på det Landsmötet som är efter valet. Är det riktigt klokt det?

  Nu är det ju inte precis en rookie som ställer upp som kandidat. Vi behöver inte låta vår okända kandidat resa landet runt för att presentera sig själv och sin politik.

  Jag gillar Jan och jag gillar Maria men just nu är jag inte nöjd med det svaga ledarskap som båda visar upp. Bägge ägnar sig åt härskartekniker där Birgitta Ohlsson skuldbeläggs och utmålas som den som stör ordningen.
  Händigt värre för nu kan Birgitta ges skulden om det går åt pipsvängen för Liberalerna i valet om Jan blir kvar som partiledare.

  Jan är ”peppad” och vi har tydligen kommit igång med ett förändringsarbete. Jag har hört det förut. Jan var peppad förra gången han blev ifrågasatt också. Det räcker inte! Det var ganska uppfriskande att höra AKB idag säga att hon tar kritiken till sig och kommer att göra förändringar i sin framtoning.
  Jan säger att han är peppad!?
  Han beskriver dessutom det faktum att han har fått en motkandidat som en olycklig personstrid. En maktstrid som ska pågå i 6 månader. Hur kan en vald ledare, vars mandat aldrig är gjutet i betong, tala om en strid? En strid handlar om anfall och försvar. Är det en ledare för ett liberalt parti som uttrycker sig så? Vad försvarar han? Sin egen position? Partiets 5%?

  Jag har idag bestämt mig för att betala in medlemsavgiften till Liberalerna. Hur jag sen väljer att lägga min röst avgörs av vilken ledare som partiet har 2018

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Hear hear!

 3. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Vad har Birgitta för åsikter om skolan? Tidiga betyg? Ett oändligt mätande och kontrollerande? Ett urholkande av lärares status? Eller har hon klokare idéer? Som icke-liberal borde jag väl tycka att det är bra att ni har en ledare som i mitt tycke är riktigt dålig. Men även om jag aldrig skulle rösta på Birgitta heller, vore det bra med någon som har lite vettigare åsikter om skolan. Men, jag vet inte om hon har det?

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

   Det återstår att se, men jag tror att hon kommer att hålla fast ganska mycket vid partiets politik så de som är vänster kommer inte att få se en helomvändning. Det är iaf mitt tips. Men partiet har ju lite väl förlegade åsikter om skolan säger jag som nu gått över till fienden 😉

 4. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Marmar2 september, 2017 kl. 07:02
  • Svara

  I svaret till LK centralstyrelse många lokal LK nominerade Birgitta. En av de är vi i LK Uppsala??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.