Årets världsböcker 2022

Årets världsböcker 2022

Årets världsböcker 2022 presenterades dagen före midsommar och då hade jag verkligen fullt upp med annat och hann inte reagera. Jag har sett med förvåning att jag faktiskt inte läst en enda av årets välrdsböcker, jag som ändå tycker att jag har hyfsat koll på den utgivningen. Nu får jag istället en trevlig läslista att längta till (läslängtan, ni vet).

Samtliga av författarna är kvinnor och det stärker min teori om att det är flest kvinnliga författare som nu slipper igenom nålsögat och översätts till svenska. Obs att detta är min teori och inget faktum jag kan slå fast. Att jag inte läst en enda av böckerna är ju lite konstigt, eftersom jag läser mycket världsböcker, men jag får väl ge mig själv en bakläxa till nästa år, då målet är att ha läst minst hälften (som det varit föregående år).

Årets värdsböcker 2022

1. Violeta – Isabel Allende (Chile): Jag har precis läst Långt bortom havet och tryckte inte den var så bra, så jag är inte så sugen.

2. Vivek Oijs död – Akwaeke Emezi (Nigeria): Likadant här, hennes förra bok Sötvatten, föll mig inte riktigt i smaken.

3. Tiken – Pilar Quintana (Colombia): Låter som en spännande bok och Colombia är ett land jag inte läser så mycket från, så jag för in den på läslistan, även om den just nu är liten svår att få tag på för mig.

4. Skuggkungen – Mazaa Mengiste (Etiopien): En bok jag sett fram emot, men finns tyvärr inte som ebok än, jag låter den vila ett tag.

5. Tokyo Ueno Station – Yu Miri (Japan): Ser mycket lovande ut och har lagt till den i läslistan!

6. Paradais – Fernanda Melchor (Mexiko): Jag har pausat hennes Orkansäsong för att den skulle vara för hemsk. Jag kommer nog att pausa den här också.

7. Vår del av natten – Mariana Enriquez (Argentina): Jag är inte svag för tegelstenar, men det här är en författare jag tittat på flera gånger.

8. Bakom fönstret skälver natten – Forough Farrokhzad (Iran): Om jag fattat det hela rätt så är detta en poet. Spännande och jag vil gärna läsa!

Har du läst någon/några som du särskilt kan rekommendera?

3 kommentarer

    • Angelica3 juli, 2022 kl. 10:24
    • Svara

    Jag har läst Tokyo Ueno station. Jag läste den som en betraktelse över Japan. Den är rätt ledsam på något vis. Det blir aldrig någon förlösning utan huvudpersonen är fast på Ueno-stationen för all framtid. Ändå tyckte jag om den och jag är övertygad om att jag kommer att läsa om den längre fram.

    1. Låter spännande! Jag tänkte läsa den ganska så snart. Ska bara läsa ut en annan jag har på gång på Storytel.

  1. jag har läst Tokyo Ueno Station av Yu Miri. den gillade jag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.