Recension: Allende, Isabel; Långt bortom havet; 2019

Långt bortom havetJag har länge tänkt att läsa något med av Isabel Allende, men det ha aldrig blivit av. I min bokcirkel Läsa jorden runt har vi bestämt att läsa Långt bortom havet till nästa gång, så det blev ett bra tillfälle att läsa Allende igen. Den fanns som ljudbok så jag valde att lyssna på den. Boken är utgiven på Norstedts.

Victor och Roser bor i Katalonien när inbördeskriget bryter ut i Spanien. Roser är gift med Victors bror och väntar hans barn när hon tvingas fly och hamnar i ett flyktingläger i Frankrike. Victor arbetar som fältläkare och när han väl huttar sin svägerska efter kriget måste han ge henne det värsta beskedet, att hennes fästman är död. Deras räddning blir poeten Paolo Nerudas flyktingbåt från Frankrike till Chile. De ingår ett skenäktenskap och beger sig till Chile.

I Chile startar Victor och Roser ett nytt liv och de har på var sina håll kärlekshistorier som gör att de kan överleva sitt eget vänskapliga äktenskap. Victor blir mer och mer engagerad i politiken och är vän med Salvador Allende. Samtidigt får vi välja en rik familj som korsar deras väg på olika sätt.

Det känns lite som att Långt bortom havet skulle vara en ny Andarnas hus, men det är den inte ens i närheten av att vara. Det blir en långsam kärlekshistoria som inte är särskilt spännande och en historisk exposé genom Chiles historia. Det sistnämnda är visserligen intressant, men ändå ganska platt. Det var lite ”då hände det och sen hände det” utan någon riktig känsla. Kärleken mellan Victor och Roser beskrivs, men den känns inte.

Det är inte en rakt igenom urusel bok, men jag blev besviken då jag hade förväntat mig med av Isabel Allende. Det är viktigt att påminnas om Chiles hemska historia, men det hade kunnat parketterats lite bättre. Har du aldrig läst Isabel Allende, men har funderat på att göra det? Läs då Andarnas hus först. Men pluspoäng för mycket feminism och fina kvinnoporträtt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.